понеделник, юни 23, 2008

Ще продължават ли да се понижават цените на апартаментите в Букурещ?

Цените на апартаментите старо строителство в Букурещ регистрираха спад през първата половина на годината, като тази тенденция може да продължи и през следващите няколко месеца, пише Ziarul Financiar.

Причината е спадналата активност сред купувачите заради бума на цените през последните години.

„Цените на старите апартаменти се покачиха над нивото, на което са достъпни за обикновеното семейство“, казва Калин Клинку, мениджър „Развитие на нови проекти“ в консултантската компания Euroest. „Има цяла категория купувачи, която не би платила такава висока цена за жилище, което ще струва по-малко след 10 години“, добавя той.

„Мисля, че половината от предлагането на стари апартаменти на пазара беше изкуствено“, казва Йонут Бордей, мениджър на жилищния отдел на консултантската агенция CB Richard Ellis Eurisko. „Много хора, които всъщност нямаха намерение да продават, обявиха жилищата си за продажба на много високи цени.“

Според някои консултанти цялостният ръст на пазара е наваксал тези високи цени „предлага“ след няколко месеца и по този начин цените са достигнали нереалистични нива.

По отношение на новото строителство, въпреки спада в броя на сделките за някои проекти, цените не са отбелязали понижение, с изключение на конкретни проекти, които са били надценени, пише изданието.


http://www.investor.bg/