вторник, ноември 04, 2008

Имотите падат с 10-20%

Захлаждането на имотния пазар кара все повече брокери да се занимават с непривлекателното доскоро посредничество при наемане. "Ако допреди три месеца бяха еднакви като брой, сега сделките за наеми са с 20% повече в сравнение с продажбите", съобщи вчера шефът на "Явлена" Страхил Иванов. Такава е тенденцията и при другите агенции. "За последните три месеца сделките при наемите са около 30% повече от тези при продажбите", коментира Катя Ценова от "Адрес". Интересът към наемите непрекъснато расте, а продажби се реализират все по-трудно.

Въпреки нарасналия интерес на брокерите промени в цените на наемите не се наблюдават. Според Орлин Владиков от "Орвитекс" при жилищата с лошо качество и местоположение дори може да има понижение на наемите с около 10-15%, например по-отдалечените от центъра като Младост, Обеля, Бенковски. Наематели вече си намират гарсониери и за по 150 евро, а доскоро такива сделки ставаха за не по-малко от 200 евро, коментират от "Явлена". Кризата вече се усеща и при офисите - ако доскоро наемите за най-високия клас са били около 20 евро/кв.м, сега са около 16-18 евро/кв.м, посочи Владиков.

През последните години наемите също нарастваха, но далеч по-бавно от продажбите. За 2008 г. средната цена на обитаване на двустайно жилище в София е около 324 евро. Това е с около 8% повече от миналата година.

Покупко-продажбите обаче вече съвсем зациклят и броят на сделките тази година вероятно ще е с около 20% под предната година, очакват от "Явлена". Един от най- важните фактори е затягането на банковото кредитиране. Вероятно ще има спад при някои жилища с около 10%, предвиждат брокери. Според "Явлена" панелните имоти са в най-неизгодна позиция. В момента сделки с панелки в "Люлин" се сключват за около 900-1000 евро/кв.м, а приблизително толкова излиза и тухленото строителство, припомнят експерти.

"Панелните жилища заемат доста атрактивни места в повечето квартали и интересът към тях едва ли ще спадне, цените им обаче са немотивирано високи и вероятно ще претърпят спад с около 20%", смята Владиков.

http://banks.dir.bg/