събота, ноември 01, 2008

Евтини жилища след 2 години

Не бързайте да купувате ново жилище, а изчакайте поне две години. Това съветва шефът на БСК Божидар Данев, цитиран от вестник "Стандарт".

Според него апартаментите, които започват да се изграждат сега, ще излязат почти двойно по-евтино на строителите заради ниските цени на материалите. Новото строителство ще е и много по-качествено, защото фирмите, които пестят от материали, ще фалират.

Кредитите също ще поевтинеят, твърди Данев. Повечето от хората, които разполагат с пари, предпочитат да не ги влагат в нищо, а да ги държат на депозити в банката. Заради ниската инфлация, големия риск на борсите и стабилната банкова система, влоговете са най-доброто за спестяванията. Нарастването на влоговете пък ще увеличи финансовия ресурс на банките. Те няма да има какво да правят толкова пари и ще са принудени да свалят лихвите по кредитите, обясни Данев. Според него в момента никой не иска да тегли кредит заради нереално високите лихви. Това пък се отразява добре на рекламния бизнес, тъй като банките засилват рекламите с надеждата, че ще подлъжат някой да вземе кредит при немного изгодни условия. Строителите първи усетиха ефекта от световната финансова криза.

За последния месец надниците им са паднали от 60 на 40 лв., каза още Данев, който участва в българо-руски мост по проблемите на трудовата заетост в условията на финансова криза. Според него заплатите на хората в тежката промишленост и финансовите услуги също ще пострадат. Най-леко ще усетят кризата хората, които работят в леката промишленост и в обслужването.

http://dom.dir.bg/