вторник, октомври 21, 2008

Жилищата в София поевтиняха с 8%

http://banks.dir.bg/

След години на възходящ тренд пазарът на имоти започва бавно да се обръща. Това се вижда от обявите за продажба в трите най-големи специализирани сайта www.topimoti.bg, www.imot.bg и www.imoti.net. В topimoti.bg вече има специална секция за имоти с намаляващи цени. В нея са публикувани над 900 обяви. Тенденцията се наблюдава от последните два месеца и засяга всички сегменти на пазара - жилища, магазини, офиси и парцели. Средното поевтиняване за цялата страна се движи между два и три процента, като за големите градове е по-високо, между пет и десет на сто по данни на сайтовете. Има случаи и на 40 до 50% намаление в цените на отделни имоти.
Световната финансова криза, инфлацията и намаляването на покупателната способност на българите са причините за обръщането на пазара, коментираха от topimoti.bg. Фактор за стагнацията е и затегнатото банково кредитиране - финансовите институции намалиха драстично отпусканите заеми за определени имоти и повишиха процента на самоучастие, който стига до 50 на сто, каза председателят на Националното сдружение за недвижими имоти Лъчезар Искров пред "Дневник".

Има симптоми за намаляващ тренд, но е рано да се каже дали тенденцията ще се запази, смята Владимир Лафчиев, собственик на агенцията за имоти "Виел". Определено активността на пазара на имоти е по-слаба в сравнение с преди година, но спадът засега е незначителен, каза Искров. Дали ще се превърне в трайна тенденция според него зависи от това как ще се развие финансовата криза.

В момента при падащи цени продават тези, които търсят бърза ликвидност на имотите си, купени със спекулативна цел или с кредити, коментира Лафчиев. Най-драстично, над 28%, е поевтиняването на парцелите край големите градове, в курортите и край язовирите, показват данните на topimoti.bg. Причината е, че цените им бяха силно завишени и при намаляващото търсене сега поевтиняват, коментира Искров. Например парцел до язовир "Батак" с "прекрасна гледка" към него според обявата е поевтинял от 69 250 на 18 900 евро (-72.71%). Офертата за земя в общинското с. Чепинци край столицата е намаляла с 33%, а парцел до конната база в с. Арбанаси се предлага наполовина по-евтино, за 30 евро квадратния метър. Преди година цените бяха по около 100 евро.

Най-често смъкват цените собствениците на панелни жилища, показва статистиката на topimoti. Те са притиснати от политиката на банките да спрат изцяло кредитирането на панелките. С 10% са намалели цените на панелните жилища в Перник в последния месец, съобщи БТА, цитирайки брокери.

Спад в продажните цени се наблюдава и при апартаментите в строеж. Например тристаен в столичния квартал "Дружба 2", който ще бъде готов след две години, вече се предлага за 69 613 евро, а първоначално обявената цена е била 141 221 евро. Мезонет в столичния кв. "Бъкстон" е поевтинял от 131 хил. на 121 хил. евро. Новата му цена е по 1000 евро/кв.м, което е с около 110 евро по-ниско от средната пазарна стойност за района. От imot.bg отчитат най-сериозно намаление - от 11% до 16%, на цените на апартаментите в централната част на Пловдив, Русе и Велико Търново. Единствено в Бургас сайтът регистрира поскъпване на жилищата с 4-5%, като причината била в големия брой нови апартаменти. Има инвеститори, които не бързат да продават и засега държат високи цени или оттеглят офертите си в очакване на по-добри времена, коментира Лафчиев.

След апартаментите най-често надолу се смъкват цените на търговските и офис площи, показват данните на topimoti.bg. Магазините и офисите в строящ се комплекс в Драгалевци, който трябва да бъде завършен до края на годината, са поевтинели с 10% и цените вече са от 1200 до 2100 евро за кв.м в зависимост от квадратурата и местоположението.

Средно намаление на цените на имотите

Град процент

София - 7.76%
Варна - 8.23%
Пловдив - 9.77%
Бургас - 5.44%

Източник: topimoti.bg


Квартали в София с по-сериозен спад
Квартал процент

Толстой - 16%
Стефан Караджа - 13%
Дианабад - 12%
Люлин 9 - 11%
Източник: Imot.bg

Средно намаление на цената по видове имоти

Тип промяна
Едностайни - 6.78%
Двустайни - 7.74%
Тристайни - 6.73%
Офиси - 12.23%
Къщи - 17.35%
Парцели - 28.14%

Източник: topimoti.bg

1 Comments:

Anonymous Анонимен said...

Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

10:26 сл.об.  

Публикуване на коментар

<< Home