неделя, септември 23, 2007

Европейските пазари на имоти под натиска на кредитната криза

Въпреки че повечето пазари на имоти в Европа продължиха ръста си през последните месеци, ипотечната криза в САЩ и на редица международни пазари все по-осезателно се усеща и на Стария континент.

Наскоро Британската централна банка предприе мерки за спасяването на една от най-големите ипотечни институции в страната Northern Rock.

След слухове за нейната продажба като една от възможностите за справяне със затрудненото положение тя публикува на заглавната страница на сайта си официално обръщение на изпълнителния директор Адам Апългарт към клиентите, в което той изказва „искрените си извинения за всички неудобства, причинени от работа с банката.“

Ден по-рано Кралският институт на лицензираните оценители на недвижими имоти (RICS) във Великобритания обяви, че цените на жилищата през август са отчели понижение за първи път от 2005 г.

Малко след това британската компания за маркетингови проучвания IPD съобщи, че имотите в страната са отчели нулева доходност на месечна база през август за първи път от почти 15 години.

Във вторник Саймън Рубинсон, главен икономист от RICS, каза, че съществува, макар и неголям, шанс жилищният пазар на Острова да стане свидетел на срив, подобен на този от 1990 г., когато цените са се понижили с 35% в сравнение с техния връх от 1989 г.

RICS понижи очакванията си за покачване на цените на жилищата през следващите 12-15 месеца от 3% на 0%.

Рубинсон коментира, че рискът от такъв спад е 1:10, като добави, че има и 20% вероятността цените в Лондон да се понижат с 10% през следващите 12 месеца.

Проблемите се усещат и на скандинавските пазари.

Еро Хелиовара, изпълнителен директор на една от най-големите строителни компании във Финландия SRV, каза, цитиран от Ройтерс, че кризата в САЩ е довела до по-високи премии за риск при финансиране на строителните проекти в Европа, което е оскъпило самото строителство. По думите му, въпреки че пазарът все още не е станал свидетел на 100% от ефекта от този процес, първите индикации са вече на лице.
„Това забавя периода на взимане на решение и увеличава маржовете в бизнеса“, казва той.

SRV е четвъртата по големина компанията на финландския пазар, който се оценява общо на 22 млрд. евро. Компанията обикновено работи по проекти, които изискват участието само на една финансова институция, предоставяща средствата, и затова все още не е усетила ефекта от кризата, но строители, които работят по по-големи проекти, вече я усещат, обяснява Хелиовара.

„При големи проекти, където има нужда от синдикирано финансиране, нещата се забавят значително“, казва той.

Също във вторник германският институт за икономически проучвания RWI прогнозира, че забавянето на икономиката в резултат от щатската криза ще се отрази на ръста на пазара на имоти за 2008 г. Според прогнозите БВП на страната за 2008 г. се очаква да бъде 2,3% в сравнение с първоначално предвидения 2,5%.

„В резултат от ипотечната криза в САЩ (...) очакванията значително се влошиха“, коментират от RWI.

Данните сочат, че съществува риск и за прогнозирания БВП от 2,5% за тази година.

„Финансистите са изправени пред огромно изпитание“, казват от RWI. „От една страна, те трябва да стабилизират финансовите пазари, което предполага експанзивен подход. От друга, съществува опасност от инфлация заради увеличената ликвидност на пазарите.“


http://www.investor.bg/