неделя, септември 23, 2007

Таймс: Великобритания на ръба на собствена ипотечна криза

Повече от 250 хил. души „от най-уязвимата категория собственици на жилища“ във Великобритания ще трябва да плащат по-високи вноски по ипотечните си кредити, което на практика изправя страната на прага пред собствена криза на пазара на рисковите ипотеки (т. нар. sub-prime), пише в. Таймс.

Експертите смятат, че въпреки финансовата инжекция от 10 млрд. паунда, направена наскоро на пазара от Британската централна банка, вноските на 230 хил. до 300 хил. собственици, които са ползвали рискови кредити, ще се увеличат до непосилни за тях нива.

Стриктните нови правила за кредитиране няма да позволят на онези от собственици с най-ненадеждна кредитна история да рефинансират ипотеките си и те ще се окажат със скъпи и плаващи вноски, които са по-скъпи със стотици паундове от сегашните, пише изданието.

Според редица анализатори това може да принуди много от тях да продадат имотите си или те да бъдат отнети от банката кредитор – сценарий, подобен на този в САЩ, който доведе до нестабилност на международните финансови пазари.

Някои от най-големите ипотечни кредитори във Великобритания като GMAC-RFC и Kensington Mortgages вече обявиха по-високи лихви по ипотеките и по-строги критерии, според които много от тези, които са получили кредити при по-благоприятни условия преди лятото, вече няма да отговарят на новите изисквания за получаване на кредит.

Преди август кандидати с просрочени задължения, дори в някои случаи с фалит, можеха да получат кредити с лихви от около 8%. За такива кандидати сега би било много трудно да получат каквато и да било ипотека, смятат брокери. Те ще трябва да плащат лихви от порядъка на 10,85%, които вероятно ще се повишават дори още повече, тъй като са свързани с лихвите на междубанковия пазар.

Кредитополучател, който преди шест месеца е заел 100 хил. паунда от Kensington Mortgages при лихва 7,84%, в момента изплаща месечна вноска от 761 паунда. В края на двугодишния преференциален период вноските ще са 930 паунда на месец с лихва от 10,3%, фиксирана на 2,5 пункта над плаващата лихва на Kensington.

„Някои няма да могат да получат ипотека, а други няма да могат да плащат тази, която вече са получили“, казва Рей Баулгър от брокерската агенция John Charcol. „Някои ще се окажат в ситуация, аналогична на щатската кредитна криза, въпреки че там нещата са доста по-зле.“

От понеделник Kensington Mortgages ще понижи сумите, които отпуска, до 75% от стойността на имота.

По думите на ипотечните институции 10-те млрд. паунда от Британската банка няма да са достатъчни да променят ситуацията за кандидатстващите за кредити с най-рисков профил.

„Тези 10 млрд. паунда са напълно недостатъчни да помогнат на онези кандидати, които в момента са изправени пред риска да не могат да получат заем въобще“, коментира Алън Клъри, управляващ директор от Edeus – финансова институция, специализираща в рисковите кредити. „Догодина планираме да отпуснем много по-малък обем ипотеки, защото не очакваме ситуацията на пазара на рискови кредити да се подобри. Тук става въпрос за оцеляване“, добавя той.

„Този проблем се дължи на дълги години твърде либерално кредитиране“, коментира „кредитната благотворителност“ Крис Тап, заместник-директор на кредитната консултантска организация Credit Action. „Когато всичко беше добре, всеки раздаваше кредити прекалено свободно, без да мисли за бъдещето.“

Високорисковите заеми (sub-prime) представляват около 9% от ипотечния пазар на страната, или под 1 млн. кредита. „Най-рисковите“ от тях са около една четвърт от този пазар.

http://www.investor.bg/