сряда, септември 05, 2007

Нула продажби отчетоха 60-те агенции за недвижими имоти в Банско за 4 месеца

Цените падат, въпрос на време е да бутат хотели, сериозните инвеститори се оттеглят заради лошата инфраструктура и хаоса в строителството в Банско.

Това твърдят брокери пред благоевграския в. Струма, предаде Profit.BG. Пазарът на недвижима собственост в най-големия зимен курорт у нас е пред срив. Цените падат, въпрос на време е да бутат хотели под Тодорка, защото сериозните инвеститори се оттеглят от този сектор заради лошата инфраструктура и хаоса в строителството, са прогнозите. Нямаме работа и приходи, всички брокери, които сме около 150 човека в Банско, не сме направили нито една продажба през последните 4 месеца, потвърди за “Струма” консултантът в компанията за недмижими имоти в курортния град “Форос” Видин Христов. През зимата имахме търсене на имоти, но за Черноморието, очаквахме това лято да продаваме в Банско, уви, това не се случи. През май, юни и юли спаднаха с 10% цените на студията и апартаментите в хотелските комплекси, уточни Христов. Предлагаме супер имоти по 1000-1100 евро/кв.м на 100 метра от кабинковия лифт и пак никой не купува. От другата страна на реката напълно готово студио се продава по 1250 евро квадрата. Готови сме да задоволим капризите на всеки клиент и на всеки джоб, имаме и лукс мезонет от 290 кв.м с 4 спални за 730 000 евро, допълни В. Христов.


Единствените, които продаваме, сме ние, но в чужбина, въпреки това отчитаме невероятен спад, похвали се брокерът от чуждестранната компания “Мак Антъни и МРИ” Иван Щерев, чийто офис е в центъра на Банско, до сградата на общината. Нашите собственици са ирландци и сключваме сделките зад граница с клиенти от Англия, Испания, Германия. Цените вървят около 2000 евро на кв.м до голф игрището в местността Бетоловото и край пътя за село Баня. Ако реализираме продажба, осигуряваме на новия собственик договор за управление на имота му с гарантираха лихва от 6% на вложените пари за година, каза още Щерев. Проучването на “Струма” потвърди и председателят на Борда на директорите на Финансова група “Капман” Николай Ялъмов. Ето какво заяви той: Научих, че от 4 месеца в Банско няма сделка за продажба на имот. Пазарът е пред срив. Въпрос на време е цените да паднат. Сериозните инвеститори ще се оттеглят от този сектор и вероятно ще се насочат към взаимните фондове.

http://dnes.dir.bg/
http://www.profit.bg/