петък, юли 27, 2007

Срив на туризма - 4 лв. в хотел, а гостите били паплач

По морето цените за нощувка в хотелите, които са на задни линии, са паднали почти на половина. Оказва се, че може да се спи дори за 2 евро на вечер.

Липсва обаче точна информация с колко легла разполагат нашите курорти. Презастрояването е факт. Плажовете и крайбрежните скали стават все по-пренаселени. А табели “Частен плаж” и “Преминаването забрането” са обичайна гледка. Загражденията създават все повече проблеми по плажовете. Така се отблъскват както българските, така и чуждите туристи, категорични са от Агенцията по туризъм. Те отчетоха, че тази година ще е решаваща за бранша. Необходимо е приемане на стратегия за бранша и негово обединяване в единна структура. Това сподели Анелия Крушкова, председател на Държавната агенция по туризъм.

“Към мен постъпват също много сигнали, свързани най-вече с третиране на туристите най-вече като някакви нашественици, някаква паплач, която отива там и завзема територията на концесионера, нещо което не е правилно разбира се, но контролът на този род дейност не е в АТ, но ДАТ няма никаква форма на контрол върху плажовете”. Липсата на място за плажуване кара вече кметовете по Южното Черноморие да правят проверки съвместно с данъчните за да се ограничи изнудването на туристите да си плащат за да стигнат до морето. Само за ден са санкционирани собствениците на три фирми, стопанисващи райони около къмпинг Юг.


http://news.dir.bg