понеделник, май 21, 2007

Продавачите на жилища са надули цените с 40%

През февруари-март жилищните имоти, чиито оферти бяха оттеглени от продавачите покрай Нова година, се предлагат отново, но с 30-40% по-скъпо. Това съобщи по време на започналото в столицата изложение за имоти BalPEx Симеон Митев от агенция "Ремакс". Затишието на имотния пазар покрай присъединяването ни към ЕС започна няколко седмици преди Нова година, когато от пазара внезапно бяха изтеглени всички оферти. Подновяването им с такова увеличение обаче едва ли е довело до реално поскъпване, тъй като не е известно да са сключвани сделки на тези цени, отчетоха експерти.
Доходността на вложенията в жилища намалява непрекъснато през последните години. Ако преди 3-4 години възвръщаемостта от вложенията в един апартамент в София е била 10-11 години, то сега е 13 години, отбеляза Катя Ценова, директор в "Адрес недвижими имоти".

Според "УниКредит Булбанк" продажните цени в сектора "жилища" от началото на 2007 г. бележат ръст около 10% срещу 20% за същия период на 2006 г. Според данните на банката през 2006 г. са били сключени 312 000 сделки с жилищни имоти, като в 30% от сключените сделки са участвали чуждестранни граждани. Напоследък се засилва интересът към строителство извън централните градски части, както и към инвестициите в увеселителни центрове, които изискват големи площи.

http://www.segabg.com/