неделя, декември 03, 2006

Какво да очакваме след 1-ви януари 2007г. за цените на имотите.

На 1-ви януари всичко ще си е същото така както в петък е датата 1-ви декември. Да на 1-ви януари официално страната ни ще бъде приета в европейската общност, но какво друго ще се случи на първи януари с цените на имотите? Няма да се случи абсолютно нищо освен бегли опити на спекуланти от различен калибър да завишават цените на закупените от тях имоти с цел препродажба и бърза печалба.

На 1-ви януари средната работна заплата няма да е достигнала 3 000Е като това няма да се случи нито на 2-ри януари, нито на 3-ти нито на 1-ви януари 2008-ма година. Разходите на домакинствата за сметка на това ще се увеличат, цената на хляба и на основните хранителни продукти ще се повишава с различни темпове. Това обаче съвсем не значи, че недвижимите имоти в България са се продавали до вчера на безценица така както хляба се продава все още за няколко евро-цента.

Банките ще предлагат все по-либерални условия по отпускането на ипотечни кредити, но доходите на 80% от българите ще си останат същите в следващите няколко години, което няма да им позволи да си купят ново или по-голямо жилище дори на сегашните цени, а какво остава за ако те продължат да растат с минимум по 10% на година...
Купувате си панелен апартамент построен през 80-те години на цена 40 000Е и си правите сметка, че след 10 години ако цените в страната ни продължават да растат с минимум 10% на година заради ЕС вие ще спечелите много. Цената на този имот ако покачването се запази така след 10 години ще бъде 94 316Е, което е абсурдно. Или ако някое средно статистическо българско семейство реши да го закупи след тези 10 години с помощта на ипотечен кредит със срок на изплащане 30 години то месечната вноска за това 37 годишно панелно жилище бъде около 525Е. Разбира се до окончателното изплащане на този имот през 2047г. има голям шанс той да все още да не се е срутил въпреки, че тогава това жилище ще бъде на 67г.

Логика за повишаване на цените няма, но въпреки това движението на цените на пазара на недвижими имоти в България се запазва на сегашното си нелогичното и необосновано икономически ниво. Премислете добре в какво ще инвестирате спестяванията си или какво ще изплащате цял живот. Съветът на “До ключ” е – ако ви се стори, че можете да си купите къща с двор близо до големия град вместо на същата цена да живеете в панелен апартамент или тясна кутийка в покрайнините на града - изберете първия вариант.

http://www.darik.net/