понеделник, септември 25, 2006

Експерти: Цените на имотите падат

Държавна икономическа тайна е, че драстично падат цените на имотите по морето.
Това мнение, изказано от експерти по макроикономика, засега не може да се открие никъде, защото именно в този бизнес са струпани изключително големи интереси на мощни финансови и икономически групировки, които определят до голяма степен развитието на страната.

Експертите по недвижими имоти на Imoti.net считат за логичен фактът, че спадът на цените започна от сегмента, който носи най-големия дивидент на предприемачи и инвеститори – покупко-продажбата на имоти в летните ни курорти и курортни комплекси.

Повечето от големите играчи спират инвестициите си в нови обекти и намаляват драстично цената на вече изградените и непродадени имоти – това показват проверки на място при продавачите на жилища и офиси в комплексите около Бургас в края на август.

Консултантите от агенциите, които публикуват в Imoti.net припомнят, че през есента на 2005 г. цените на сградите, строени по европейски стандарти, вървяха между 1100 – 1200 евро на квадратен метър.

В момента имотите по черноморието се търгуват за 790-820 евро на квадратен метър. Тази цена обаче може да се постигне единствено при директни контакти със собственика на сградата или комплекса, коментират от Imoti.net.

Причините за настъпващата рецесия са няколко. Първата е свързана с неоправданите очаквания, че ще има бърза възвращаемост на вложените средства, чрез сезонно отдаване на имотите под наем. Това очевидно не се случва на фона на фактите – две-три седмици е пикът на почивките. През останалото време приходи няма. Разочарованието идва предимно от факта, че очакваното активизиране на български потребители на туристически услуги не се наблюдава в очакваните параметри.

Липсата на приходи ограничава инвеститорската експанзия и сваля търсенето на имоти. А това се усеща най-добре от собствениците, които са инвестирали милиони в сгради по Черноморието и трябва да възвръщат вече средствата си.

Подобна, макар и доста по-слаба засега, е и тенденицята в столицата. Все пак тук има ограничаване на инвестициите в ново строителство, докато цените на имотите засега остават без съществена промяна. Но намаляването на броя на новите сгради е много симптоматичен белег за състоянието на пазара и очакванията на играчите в него.

До приемането ни в ЕС и вероятно поне още шест месеца, те ще изчакват и наблюдават тендениците на пазара за недвижимости, след това ще решат какво да правят, смятат експерти. А и отказът от нови строежи означава намаляване на предлагането на имоти, което също би трябвало да е спирачка пред рецесията на пазара.

Как ще се развият събитията, ще видим до Нова година, но едно е ясно – нещо става на пазара за недвижими имоти и то не е свързано с възходящо развитие.

Източник: News.dir.bg