вторник, май 23, 2006

Директорът на Citigroup Property Investors (CPI) Робин Херинг: Не очаквам ново поскъпване на имотите след влизането на България в ЕС

http://www.monitor.bg/

- Г-н Херинг, бихте ли разказали повече за дейността на CPI?

- CPI е част от Citigroup Alternative Investments - инвестиционното звено на една от най-големите финансови институции - Citigroup, която разполага с активи на стойност над 1,5 трилиона долара. Инвестиционните продукти на Citigroup Alternative Investments включват недвижими имоти, с които се занимава CPI, дялови инвестиции, хедж фондове. От своя страна, CPI управлява недвижими имоти в Европа, САЩ и Азия, чиято стойност надхвърля 8,9 млрд. долара. В офисите ни по цял свят работят над 100 професионалисти в тази сфера. Дейността ни в Европа е насочена към разработването на печеливши стратегии в областта на недвижимите имоти - портфолиа за различни инвеститори, самостоятелни проекти, но участваме и като съинвеститори по много проекти. Сключваме както самостоятелни сделки, така и такива в джойнт венчър с наши партньори. CPI има и отделно звено, което се занимава с търговия с книжа на дружества за недвижими имоти, листвани на фондовата борса, т.нар. REIT.

- На този етап дейността на CPI е насочена приоритетно към страни като Германия и новите членки на ЕС от Източна Европа. С какво тези пазари са привлекателни за компанията?

- Очакваме Германия да застане във фокуса на инвеститорите през следващите години. Германската икономика премина през много трудности и значими промени, но ние очакваме определени сектори да се развият с бързи темпове. Планираме и съществени инвестиции в Централна и Източна Европа, както и в Турция. Потенциалът на този регион е основно в бързото нарастване на брутния вътрешен продукт на държавите в него. Очакваме тези темпове на икономически растеж да се запазят.

- Като сравнително нови пазари на имоти страните от Югоизточна Европа, в това число и България, обещават висока доходност от инвестиционни проекти. Достатъчно ли е това за привличането на големи инвеститори?

- Нека не забравяме, че възвръщаемостта е различна в различните сегменти на пазара. По наша оценка в момента сегментът на шопинг центровете все още е слабо развит, например в София има само два такива проекта. Основният проблем е да се намери подходящо място за изграждане на подобен център, както и добър партньор, който да реализира и управлява инвестицията. Колкото до офис пазара, с навлизането на големи чужди компании в България и Румъния се наблюдава нарастващо търсене на офиси клас А. Що се отнася до жилищния пазар - тук бих бил по-предпазлив. Без съмнение има силно търсене на качествени нови жилищни площи, но основните проблеми са свързани с цените и достъпността на тези имоти за местното население. Като цяло може да се каже, че пазарите на търговски и офис площи, както и евентуално жилищният, привличат вниманието ни в България. Интересни са и някои проекти тип "втори дом" по Черноморието, вероятно ще проучим и този тип инвестиции. Основното предизвикателство за големите инвеститори в региона е как да вложат капиталите си в подходящо портфолио от активи, което би им донесло достатъчно висока възвръщаемост, за да се осмисли навлизането им на пазара. Това може да стане с няколко големи сделки или със серия по-малки в комбинация с влизането в смесени дружества с местни компании.

- Какви рискове крие за западните компании стъпването им на българския пазар на имоти, по ваша оценка?

- Основните рискове за всеки недостатъчно зрял пазар, като българския, са слабата прозрачност, неясният процес на планиране и т.н. Същевременно тази среда ражда и редица възможности, от които всеки инвеститор, познаващ логиката на търсенето и предлагането, може да се възползва. Ключът е да открие подходящи партньори с опит и познания за местния пазар и с потенциал за реализация на проекти. Този подход избрахме при навлизането си на чешкия пазар, където вече натрупахме значителен опит. Искаме да го приложим и в други държави от Централна и Източна Европа.

- Досега в България инвестираха основно дружества, които искаха да се възползват от покачването на цените на имотите покрай присъединяването на страната към ЕС. Какви промени ще настъпят на този пазар, след като членството в ЕС стане факт?

- По мое мнение цените на недвижимите имоти в България вече отразяват очакваното членство в ЕС. Не смятам, че ще има сериозно поскъпване на имотите, след като то стане факт. Реалните възможности за инвеститорите идват по-скоро от разрастването на пазара, предизвикано от растящото търсене на качествени търговски, офисни и жилищни проекти. То произтича и от нарастващото благосъстояние на населението и повишаването на стандарта му на живот.

- Планира ли CPI реализиране на големи проекти в Югоизточна Европа и в частност - в България?

- Регионът много ни интересува. Както споменах, бихме инвестирали в офис сгради клас А в София или в Румъния, както и в модерни търговски центрове, но е възможно и да заложим на други стратегии. Засега проучваме възможностите за навлизане в посочените сегменти от пазара, както с разработването на собствени проекти, така и чрез покупка на вече завършени обекти, които генерират определена доходност. Главното за нас е да сключим добра сделка и да намерим партньори с опит и познания за местния пазар. Така например, в Чехия направихме джойнт венчър с групата ECM, с която през последните месеци реализирахме проект за хотел и офис сграда. Към тях ECM прибави и няколко сделки за търговски площи. Те разчитат на нашето мнение при сключване на сделките, както и на факта, че сме надежден партньор с голям капитал за инвестиции. От своя страна ние оценяваме техния богат опит на местния пазар и тяхното ноу-хау при разработването на проекти. Ако заложим на покупката на готов инвестиционен продукт, ще сме по-малко зависими от партньора си.

- Какви са очакванията ви от участието в 9-ото издание на RINFOR?

Планираме участие в една от конференциите в рамките на форума. Очакванията ни са да срещнем много ключови играчи на пазара на имоти.

http://www.monitor.bg/