вторник, май 09, 2006

Цените на имотите забавиха 5-кратно ръста си за година

http://www.monitor.bg/

Близо 5 пъти по-нисък ръст на цените на имотите отчита националният индекс REMI (Real Estate Market Index) за първото тримесечие на годината спрямо същия период през 2005 г.

Стойността на индекса обобщава на тримесечна база покачването на цените на имотите в трите основни сегмента - жилищен, земя и бизнес имоти, възоснова на реално сключените сделки в страната. Априлската му стойност вече надмина 200 пункта (200,7), но спрямо януари общото покачване на цените е едва 2,3%. За същите месеци през 2005 г. имотите в страната са поскъпнали средно с 10,8%.

По-слабото нарастване на цените спрямо предходния период е показател, че пазарът се успокоява, коментира Ели Монева от управителния съвет на Национално сдружение недвижими имоти (НСНИ). В същото време не трябва да забравяме, че става въпрос за зимните месеци, когато по принцип активността е по-ниска и като брой сделки, и като покачване на цените, уточни тя. По-сериозен ръст на броя на сделките и цените се очаква през този и следващия месец, които са традиционно силни за търговия с имоти.
Брокерите не се наемат да прогнозират доколко забавеният ръст на цените за периода януари-март е трайна тенденция. Причината е, че по-ниският темп на поскъпване на имотите е характерен за зимните месеци и началото на 2005 г. може да се разглежда по-скоро като изключение в това отношение.

Според председателя на НСНИ Орлин Владиков обаче скокообразното поскъпване на имотите от 2004 г. и 2005 г. вече няма да се повтори, като очакванията са за плавно покачване на цените. Пазарът се успокои, търсенето става все по-балансирано, а инвеститорите все по-взискателни. Докато преди 1-2 години при покупка се гледаше основно локацията на имота, напоследък се набляга на предварителните проучвания при сделката, обръща се внимание на фактори, като качеството на строителството, изпълнението на инсталациите и др., изброи Владиков.
По данни на сдружението относително слаб ръст през първото тримесечие отбелязват цените на жилищата, които са се покачили с около 2% за страната. Трендът на поскъпване при тях вече се изравнява с този при офисите, докато преди го изпреварваше, отчете Ели Монева.

По-сериозно покачване бележат цените на парцелите в центровете на големите градове в страната. Според Орлин Владиков подобна тенденция се наблюдава, както във водещите градове по цени на имоти - София, Бургас, Варна и Пловдив, така и в по-големи областни центрове, като Стара Загора, Плевен, Русе, Велико Търново. Причината е очакваното навлизане на големи търговски и туристически вериги, както и плановете за разширение на тези, които вече са на българския пазар. Тъй като този тип покупки са свързани с бъдещи проекти, те не се влияят от сезона, така че ръстът в този сегмент е лесно обясним, коментираха от сдружението.

Индексът REMI на наемите, който бе въведен през април 2004 г., запазва плавния си ръст. За периода януари-март стойността му се е покачила с по-малко от 0,01% и е достигнала 124,8 пункта.

http://www.monitor.bg/