сряда, март 22, 2006

Високи цени блокират пазара на хотели и земя в балнеокурортите

По 20 евро/кв. м искат за парцел във Вършец, във Велинград - до 150 евро/кв. м

В-к „Монитор” 22.3.2006 г.

Високите цени, искани от собствениците в по-известните курорти с минерална вода, блокират пазара на земя и хотели в тези райони, съобщиха брокери на недвижими имоти.
Според тях интересът към покупката или изграждането на балнеокомплекси постепенно нараства, както от страна на български, така и на чужди инвеститори. До сделки обаче все още трудно се стига заради надутите цени на имотите или слабата популярност на някои от курортните райони.
За продажба в повечето места се предлагат стари почивни бази и балнеосанаториуми, които изискват основен ремонт или направо трябва да бъдат съборени и да се строи наново. Затова и основната ценност при тези сделки е земята, коментират брокерите.
Събарянето на старите сгради обаче е свързано с немалки разходи и инвеститорите предпочитат да купят големи терени за строителство, обясни Нина Куцарова от агенция "Хера консулт", която продава стар хотел от началото на миналия век и парцели, подходящи за изграждане на балнеоложки комплекси във Велинград. Според Куцарова обаче цените на земята и на сградите са доста завишени и това спира потенциалните купувачи. За хотела например имахме купувач на цена от 150 евро/кв. м, но собствениците поискаха 200 евро на квадрат и сделката се провали, обясниха от агенцията. Справка в сайта www.imoti.net пък показва, че продажните цени на по-големите парцели в централните части на Велинград достигат 130-150 евро/кв. м.
Средно по 20 евро на квадрат се предлагат парцелите, подходящи за изграждане на хотели във Вършец. Единствената готова сграда, която се продава, е бивш санаториум, за който се искат около 550 000 евро. Офертата обаче стои без интерес от около 7-8 месеца. Едва миналия месец имахме купувач, но засега няма резултат, обясни Анна Борисова от АДИС, които предлагат хотела. Според нея една от причините за липсата на интерес е по-слабата популярност на Вършец като курорт сред инвеститорите.
Почти няма хотели за продажба в по-развитите райони с минерални извори, като село Баня и Добринище край Банско. Единствената база, която се продава, е бивша станция на БДЖ в Добринище, но тя не е обявена в сайтовете за имоти, каза Петър Кулин от агенция "Квантум". Той обясни липсата на оферти с преобладаващите в района новоизградени хотели и СПА центрове, които носят добри доходи на собствениците си. Балнеологията и СПА комплексите се очертават като доста печеливш бизнес в района и затова нараства и търсенето на земя за изграждане на подобни комплекси, допълни Кулин. По данни на "Квантум" в момента кв. м земя извън регулация около двете селища се продава в рамките на 30 до 60 евро, а урегулираните имоти се предлагат по 60-70 евро на квадрат.
Около 25 са офертите във www.imoti.net за продажба на хотели в Пловдивско, като част от тях са в двата най-известни курорта с минерална вода в района - Хисаря и Нареченски бани. Повечето оферти са на нива от 300 до 400 евро на квадрат за сгради с 350 до 8500 кв. метра застроена площ.
Най-скъпият имот от този тип в момента на пазара е хотел в Хисаря с разгърната застроена площ от над 3400 кв. м и цена 3,5 млн. евро, което се равнява на малко над 1000 евро/кв. м. Това е сграда на четири етажа, с локално отопление, минерална вода и всички комуникации, която обаче се нуждае от ремонт, за да отговори на европейските стандарти. По-стари имоти, повечето от които разположени в Нареченските минерални бани, се предлагат на цени под 80 евро на квадрат. В момента се търгува, например, хотел на три етажа върху 1,3 декара със сгради от около 600 кв. м разгърната площ на цена от 78 евро на квадрат. Обектът е на главен път и може да бъде развит в мотел, бензиностанция или друг вид бизнес свързан с краткотраен отдих или туризъм. На 100 м от него има държавен извор с топла сярна минерална вода. Според брокери този имот е един от набелязаните в списъка на ирландски инвеститори, които от два месеца проучват възможностите в района. По неофициална информация се очаква у нас да стъпи голяма верига от СПА и балнеолечебни центрове от Великобритания. Това обаче ще стане само след като подходящите имоти са набелязани и дори купени, за да не се вдигат цените им.
Евтини хотели се предлагат и около Асеновград - по пътя за Пампорово, около Бачковския манастир. Хотел на 10 км от Асеновград на 4 етажа, с лоби бар, ресторант и паркинг с 21 места се предлага за 150 евро/кв. м застроена площ. Според брокери и този обект е в списъка на ирландските инвеститори. Сделки се очакват до май-юни тази година, прогнозират брокери. Според тях предстои закупените обекти да станат част от балнеолечебна верига и да работят основно за чужденци.