събота, февруари 25, 2006

Инвестиционен фонд купи 100 хил. кв. м земя в София за 9,25 млн. евро

източник Investor.bg

Инвестиционният фонд Lewis Charles Sofia Property Fund, регистриран на Лондонската фондова борса, придоби терен от 100 хил. кв. м в София за 9,25 млн. евро, съобщиха от фонда за Investor.bg.

Това е неговата първа голяма сделка след създаването му през септември 2005 г.

„Смятаме да изградим луксозен жилищен комплекс“, каза директорът на фонда Лорейн Пинел. „В момента водим преговори с различни чуждестранни и български потенциални изпълнители. Най-вероятно ще се спрем на българска компания, но все още не сме взели решение“, допълни тя.

В момента тече процедура по смяна на предназначението на земята, която е земеделска. Теренът е разположен в югоизточната част на столицата в полите на Витоша.

Тъй като населението на столицата непрекъснато нараства, от фонда очакват търсенето на пазара на имоти да продължава да расте, а местонахождението на земята е още един фактор за успеха на такъв тип проект. Тя се намира в непосредствена близост до Околовръстното шосе и съответно до Бизнес парка, с бързи транспортни връзки до всички части на града.

Според информация на RNS, новинарският сервиз на Лондонската фондова борса, средната цена на терените в регулация в кв. Драгалевци е 146 евро за кв. м, в Симеоново – 160 евро, а в Бояна – 197 евро. Теренът, купен от фонда, е най-близо до Симеоново.

Досега Lewis Charles Sofia е инвестирал приблизително 36,8 на сто от средствата си.

„Инвестициите в жилищни имоти в България предлагат богати възможности и ние с нетърпение очакваме да обявим следващите стъпки в това отношение“, казва председателят на фонда Лорд Хауърд от Пенрит, цитиран от RNS.

Управляващият директор Ставрос Лоизу също смята, че пазарът на имоти е много перспективен, а възможностите се увеличават и от оформянето на средна класа в страната. „Инвестиционният процес обаче е много затруднен от разпокъсаността на земята“, казва той.

източник Investor.bg