събота, май 20, 2006

Масови фалити на строителни фирми се очакват след влизането ни в ЕС

http://www.monitor.bg/

Влизането ни в ЕС ще донесе големи рискове за българските строителни фирми и масови фалити на по-малките от тях, каза инж. Георги Григоров, федерален секретар на Национална строителна федерация. Основната причина се крие в неяснотите на нормативната ни уредба, касаеща сектора. Нашият Закон за устройство на територията (ЗУТ) непрекъснато се променя и е много трудно приложим. Вече е назрял моментът да се направи нов самостоятелен закон само за строителството, който да даде ясни правила, добави браншовикът.

Още преди да сме станали част от Евросъюза се забелязват някои признаци на спад, които могат да предизвикат фалити на по-дребните играчи на пазара, подчерта Григоров. В момента има по-голямо търсене на малки строителни услуги - за ремонти, преустройства, реконструкции и модернизации. Отбелязва се спад на новото строителство. Затова вече се строят смесени жилищно-офисни сгради. В големите обществени поръчки българските фирми не могат да са конкурентни, защото се поставят непосилни условия. Българският строителен пазар постепенно се свива, подчерта той.

Предприемачи от водещи фирми също се опасяват от недобра конюнктура. В момента предлагането на нови жилища надвишава търсенето с около 30 процента, каза Весела Барбукова, управител на "Аспекти". Най-голямо свръхпредлагане има по Черноморието и в много от столичните квартали като "Младост", "Малинова долина", "Манастирски ливади" и в други периферни зони на столицата. Тази тенденция се очертава много сериозно от няколко месеца. Отрицателните сигнали, които идват заради отлагането на членството ни, още повече ще задълбочат проблема. Най-чувствителен е сегментът на ваканционните селища, където почти изцяло се разчита на купувачи от чужбина, подчерта тя.

Предприемачите ще търсят различни начини да продадат построеното, което неминуемо ще доведе до понижаване на цените, каза още Барбукова. Но не мисля, че ще се стигне до шумни фалити, които да се отразят негативно на отрасъла. Вече се оттеглят от пазара случайните фирми, които се появиха през последните няколко години. Ще останат сериозните играчи и нещата ще се нормализират, добави тя.

За големите и стабилни наши компании няма да има рискове след влизането ни в ЕС, сподели Ирен Станева, директор на строителна фирма НИКМИ. Повечето от тях са работили в чужбина. Ще има фалити на малки фирми, които са прекалено много на пазара. Очаквам, че бумът в жилищното строителство няма да продължи още дълго, защото терените на атрактивни места в големите градове вече свършват, добави тя.

Част от бизнесмените в строителството и търговията с недвижими имоти не се безпокоят от състоянието на пазара. Според Добромир Ганев от варненската компания "Форос" конюнктурата в имотния пазар у нас е нормална и има признаци на свръхпредлагане само в някои райони на страната. Но това не означава, че пазарът е пред криза, каза той. Имотите няма да останат непродадени, но това ще стане за период между една и две години. Не вярвам, че ще има големи сътресения при влизането ни в ЕС, даже напротив, защото външните инвеститори ще придобият още по-голяма сигурност. Фондовете, листвани на Лондонската борса и имащи за цел инвестиции у нас, успешно набират капитали, добави още Ганев.

Според Тошко Колев, директор "Строителство" в "Балканстрой" в момента всичко се развива добре, има много работа и едва ли в скоро време ще има фалирали фирми.

http://www.monitor.bg/