петък, септември 08, 2006

Продължават предупрежденията относно българския пазар на имоти

Чуждите инвеститори в имоти трябва да са предпазливи, когато обмислят инвестиция на българския пазар, тъй като ръстът му се забавя драстично, а конкуренцията на пазара на наеми все повече се увеличава през второто тримесечие на годината, коментира Assetz news.

Годишната доходност от имоти у нас е паднала до 44 на сто от 104 на сто три месеца по-рано.

Годишният ръст на цените на жилищата в страната се е забавил до 17,8 на сто от 36 на сто, като в Банско цените са паднали с 2,1 на сто.

Като цяло цените на имотите в България са се увеличили едва с 1,6 на сто през второто тримесечие, докато свръхпредлагането на имоти с инвестиционна цел е довело до ожесточена битка за наематели.

„Намираме се в интересен период за много европейски пазари“, коментира управляващият директор на Assetz Стюарт Ло. „България е в процес на корекция след огромен обем чужди инвестиции. Дългосрочните инвеститори ще спечелят в период от 5-10 години, тъй като евтините имоти ще продължат да привличат инвеститори. Краткосрочна доходност обаче засега не може да се очаква.“

По думите му освен свръхпредлагането на инвестиционни имоти, ситуацията на пазара на наеми утежняват и данни за нелоялни агенции за управление, които отдават под наем имотите на собствениците, без да ги известят, и запазват приходите за себе си.

В момента доходността е най-висока във Франция, като полският пазар също бележи силен ръст. Годишната доходност на пазара във Франция в момента е от порядъка на 62 на сто.

Интересът на инвеститорите към Полша се е увеличил от сравнително ниските цени на имотите, изгодните условия за кредитиране и новите нискотарифни авиокомпании, които предлагат полети до големите градове в страната. Доходността там е достигнала до 61 на сто от миналата година насам. Според прогнозите на Assetz доходността на имоти в Полша се очаква да бъде около 20-30 на сто през следващите пет години.

Великобритания, където доходността е 47 на сто, се нарежда четвърта след Франция, Полша и Кипър.

Според Стюарт Ло ефектът, който имиграцията оказва върху пазара на имоти, остава силно подценен. Тя води до увеличение в нивата на наемите и до поскъпване на жилищата. Той е на мнение, че цените на Острова ще се покачват със средно 5 на сто през следващите три години.

http://www.investor.bg/

1 Comments:

Blogger bgblog said...

Да се надяваме, че след приемането на Бг в ЕС, пазара на имоти ще се влезе в разумни граници и ще се стабилизира.

имоти

11:35 пр.об.  

Публикуване на коментар

<< Home