понеделник, август 06, 2007

Еуфорията по ваканционните имоти по морето започва да утихва

Еуфорията в цените на ваканционните имоти по Черноморието вече започва да утихва. Ако през последните три-четири години станахме свидетели на поскъпване в рамките на 20, 30, та дори 50 на сто за година, то през 2007-ма тази тенденция вече е прекъсната.

От миналия юли досега средните цени на гарсониерите и двустайните летни жилища в Слънчев бряг са спаднали с 4 на сто, показва проучване, изготвено по поръчка на Investor.bg. Ако преди 12 месеца сделки са се сключвали на нива от 950-985 евро/кв.м, то към момента цените са на средно равнище около 900 евро/кв.м, а според някои специалисти, покупки се извършват и при цени от 800 евро/кв.м.

Тенденция на спад или застой в ценовите равнища се забелязва и в други южни черноморски градове като например Ахтопол, където гарсониерите са поевтинели с 5 на сто, а тристайните имоти с 8%, Приморско, Свети Влас и други.

Инвеститори вече се насочат към по-малки населени места, част от които може да са разположени и по-навътре от морския бряг. Част от имотите в Лозенец, Черноморец и Златни пясъци например са повишили стойностите си с над 20%.

Балонът с ваканционните имоти по българското Черноморие се спука, коментират специалисти. Вече начинът, по който може да се печели от тях, не е покупката и отдаването им под наем, а продажбата им. Този, който е купил жилище преди две-три години, е много по-изгодно да го продаде сега. С парите може да се инвестира в друг тип имот, който да е по-доходоносен, например апартамент в близост до бизнес център.

http://www.investor.bg