събота, февруари 09, 2008

Британците вече не искали БГ имоти

България губи привлекателността си за британските купувачи на недвижими имоти, пише в. “Файненшъл таймс“.

Британците, които купуваха апартаменти в Банско, изчезнаха, отбелязва "Файненшъл таймс", цитиран от БТА. Вследствие на глобалната кредитна криза броят на британски инвеститори в имоти в България рязко намаля, а на тяхно място идват руснаци, които плащат с пари в брой, посочва вестникът.

Според Хю Фрейзър от базираната в София компания за недвижими имоти "Ел Ес пропъртийз" през януари в Банско са били продадени само 30 апартамента, като купувачите са били руснаци и гърци. Преди две години в Банско англичани и ирландци купуваха близо 500 имота всеки месец.

Рязкото спадане на инвеститорския интерес предполага, че манията за купуване на ваканционни имоти в Банско и Слънчев бряг вече отминава, посочва вестникът. Поне половината от британците, които са купили имоти в България през последните четири години, сега се опитват да продадат собствеността си и да се изнесат другаде.
Бързото развитие на строителството в Банско и Слънчев бряг доведе до свръхпредлагане на апартаменти с по-ниски цени, като едновременно с това съществуващата инфраструктура е подложена на невероятен натиск, пише вестникът.

Поне 85 на сто от британските инвеститори са купували имоти в България "по чертеж", без да са посещавали страната. Когато пристигат, за да видят имота си на място, много от тях са силно разочаровани от ниското качество на строителството и пълната липса на грижи от страна на предприемачи и строители към околната среда, подчертава "Файненшъл таймс". Освен това приходите от наем от апартаменти по Черноморието се оказаха по-ниски от очакваното. "Агенциите за недвижими имоти обещаваха поне шест месеца заетост при 6 до 8 на сто годишна възвращаемост на цената на имота. Всъщност става дума за три месеца и за по-малко от три на сто възвращаемост", заявил пред вестника британски компютърен специалист, който работи в Дубай, и който купил имот в България.

http://dnes.dir.bg/

1 Comments:

Anonymous Анонимен said...

Това, което харесваха англичаните в България го нямам вече а именно девствената природа около курортите ни. Именно това според е причината да има отлив от пазара на ваканционни имоти по морето и зимните ни курорти.

9:47 пр.об.  

Публикуване на коментар

<< Home