петък, ноември 28, 2008

Средната цена на жилище пада до €800 на кв. м

Средната цена на жилищата в столицата реално ще падне наполовина, твърдят брокери.

Само допреди половин година апартамент в квартал от среден клас се движеше около 1300 евро за кв. м. Същите имоти сега са паднали до 1000 евро за квадрат и въпреки това сделките се броят на пръсти, кахърят се посредниците. Развитието на пазара показва, че след половин година средната цена на апартаментите ще е около 800 евро за кв. м. В момента толкова вървят продажбите на зелено в квартал като "Манастирски ливади". "Някои брокери се надяват, че паниката, създадена от световната финансова криза, ще отмине и цените отново ще тръгнат нагоре, макар и по-плавно. Това обаче едва ли ще се случи", коментират под сурдинка служители в агенциите за имоти.

Отливът на чуждестранните инвеститори, високите банкови лихви по ипотечните заеми и все по-трудното кредитиране са фактори, които ще влияят дългосрочно на пазара, категорични са търговците. Според тях купувачите и инвеститорите изтрезняха от имотното опиянение, което ги тресеше през последните години. Сега идва ред на махмурлука. Световната криза всъщност ще се окаже благотворна за всички кандидат-новодомци. Не само цените ще паднат, но ще се увеличи и качеството на строителство. Апартаментите вече ще се предлагат завършени, в цените няма да се калкулира толкова голям процент общи части, ще се появят изгодни схеми за изплащане. Това твърди регионалният представител на "Ремакс" за България Илиян Николов. Хиляди апартаменти в София в момента стоят празни и търсят своя нов собственик. Заради намалелите в пъти сделки предприемачите се принудиха да преговарят за всеки имот поотделно и да правят компромиси не само с цената, но и със схемите на разплащане. Хора, които са закупили жилища с инвестиционна цел, също са склонни да ги продадат с минимална печалба, за да развържат парите си в момент на криза, коментират брокери.

Продавачите дори са склонни да предлагат по-високи комисиони на брокерите, за да се отърват от апартамента, който предлагат. Купувачите от своя страна се ослушват, искат големи отстъпки и значително по-дълго изчакват, преди да изберат бъдещия си дом, описаха пазара експерти от бранша.

http://dnes.dir.bg/