четвъртък, август 04, 2005

До 3 пъти стига разликата между цените на нивите и парцелите по морето

До 60 евро на квадрат стига терен в регулация в Сарафово, в Созопол таванът е 200 евро/кв. м
Само с промяна на статута на земята могат да се спечелят до 50%



От 50% до 3 пъти е разликата между цените на земеделските земи и парцелите в рамките на населените места по Южното Черноморие, сочат данните на агенция "Форос".
Най-голяма е тя в бургаския квартал Сарафово, където земя извън регулация може да се купи на средна цена от 20 евро/кв. м, докато за урегулирани парцели вече се искат по 50-60 евро/кв. м. При сходни цени на процедурата по вкарване на земите в регулация в останалите населени места по крайбрежието разликите в цените на двата вида парцели са от 40 до 60%.

По-голямата или по-малката разлика в цените на парцелите във и извън регулация се дължи основно на инвеститорския интерес към покупка на парцел в съответния район. Ако много хора се интересуват от подобна покупка, това вдига и цените на земеделските земи, обясни управителят на "Форос" Добромир Ганев. Другият определящ фактор е перспективата за влизане на конкретния парцел в регулация - колкото тя е по-отдалечена във времето, толкова по-ниска е цената му. Според Ганев една от причините за големите разлики на цените в Сарафово е близостта на летището, както и очакванията за изграждане на американска база, за която няма яснота как ще повлияе на пазара на земя в региона. При покупката на земя извън регулация промяната на статута й отнема от няколко месеца до година. Следва проектирането, което също може да отнеме 1-2 години и по този начин моментът на покупката се отдалечава във времето от момента на реализация на проекта. Това увеличава рисковете за инвеститорите, тъй като не се знае как ще се развива пазарът на имоти през този период, обясни управителят на "Форос".

Заради шума от летището интересът към покупка на парцели и строителство в района е относително слаб и няма логика цените там да са толкова високи, коментира Румяна Георгиева от бургаската агенция "Инфомакс". Според нея големите разлики в цените на двата вида парцели в района вероятно се дължат на местоположението им - тези в регулация например може да са на първа линия до морето, а нивите да се намират до пътя към летището, коментира тя. Сравнително ниските разлики между цените на двата вида парцели в Созопол пък се обясняват с факта, че повечето земеделски земи, които подлежат на преотреждане, се намират в района на Буджака. Това е полуостров с чудесна морска панорама, много купувачи се интересуват от земи там и това вдига цените на неурегулираните парцели, обясни Румяна Георгиева.

Според управителя на агенция "Явлена" Страхил Иванов големите разлики в цените между двата вида парцели създават изключителни възможности за печалба за инвеститорите, които знаят пътя и времето за тази процедура. Според него в рамките на няколко месеца само от промяна на статута на купения терен инвеститорът може да спечели до 50% от препродажбата му. Например ако цената на парцела извън регулация е 60 евро/кв. м и към нея се прибавят разходи за вкарването му в регулация от 20 евро/кв. м, крайната цена става 80 евро/кв. м. В зависимост от местоположението на парцела, след промяната на статута му той може да бъде препродаден и за 120 евро/кв. м. Така печалбата на собственика е 40 евро/кв. м, които се равняват на 50%, съотнесени към направените от него разходи, обясни Иванов.


http://www.monitor.bg/

1 Comments:

Anonymous Анонимен said...

Ценна информация да кметовете - да знаят колко могат да си поискат

12:45 сл.об.  

Публикуване на коментар

<< Home