вторник, юли 12, 2005

Британската инвазия, или кой какво и защо купува в България

Клиент от Великобритания се обажда в офиса на агенция за недвижими имоти с молба да бъде подготвена визитата му в България и с очакването да бъде посрещнат на летището в… Букурещ. С подобни куриозни ситуации са се сблъсквали немалко от посредниците в търговията с недвижими имоти, особено в ранния период, когато част от чужденците, търсещи имоти в България, нямаха достатъчно информация и пристигаха с погрешни представи и неясни намерения къде и какво искат да купят. Сега ситуацията е доста по-различна, защото България вече е hot spot (гореща точка) на пазара на задгранични недвижими имоти в Европа и информацията в обръщение за страната е много повече, казват от easyBG PiB ООД, консултантска компания с британско участие, работеща изключително за клиенти от Англия и Ирландия. Основните купувачи на имоти в България обаче си остават предимно британци с ниски и средни доходи. Това са главно пенсионери (на възраст между 60 и 65 години), които се насочват към покупката на евтин имот - не повече от 10 000 - 15 000 евро. Втората група клиенти са инвеститори на възраст между 30 и 45 години, активни, най-често семейни, с две деца. Те обикновено търсят жилище, в което може да отседне четиричленно семейство. Предпочитаният ценови диапазон е между 40 000 и 65 000 евро. Интересът е концентриран предимно в туристическите центрове, ваканционните апартаменти и някои евтини имоти във вътрешността на страната, коментират посредниците в търговията с недвижими имоти.

Защо купуват в България

Има пет причини да станеш собственик на имот в България - държавата е сравнително безопасна, животът - евтин, данъците и таксите - ниски, разстоянията - къси, а локацията на страната - добра. По този начин посредниците рекламират България като дестинация, заслужаваща си инвестицията в недвижима собственост. Една от основните причини за атрактивността на България обаче си остава ниската все още стойност на имотите, особено във вътрешността на страната.
В момента в специализирания британски сайт за търговия с недвижими имоти (www.findaproperty.com) страната е представена основно с курорта Слънчев бряг (82 оферти), Варна (46), Банско (36) и Бургас (35). По данни на мениджъра на „Адрес недвижими имоти“ в Лондон Теодора Жилкова над 60% от ваканционните апартаменти, продадени през последната година в България, са закупени от британски граждани. От АДИС, които също имат работещ клон в Лондон отчитат, че през последната година и половина 70% от запитванията за закупуване на имоти от чужденци са направени от британци. Практиката на продажбите на чужденци вече е добре развита и отработена, а и самите клиенти, които вече са придобили собственост, често се превръщат в информационен източник и съветник на тези, които тепърва обръщат поглед към имотния пазар в България. „Тоест, може да се каже, че вече има натрупана история в този сегмент и България е интересен обект на британския пазар на недвижими имоти. Докато преди няколко години самата идея, че английски пенсионери ще си купят къща в някое варненско (примерно) село звучеше невероятно и еретично, то сега това е нормална практика и всички сме свидетели на движението на цените на имотите по черноморското крайбрежие“, коментират от easyBG PiB. „Интересът на британските граждани към инвестиции в недвижими имоти в България е реален през последните две-три години, но абсолютизирането и изпадането в крайности в очакванията не води до положителни резултати за развитие на пазара и няма нищо общо с обективния анализ и професионализма“, казват от АДИС.

Кой купува в България

Профилът на британския купувач на имоти в България е сравнително многообразен - от възрастните семейства, които след пенсионирането си избират България за страна, където да се заселят, до инвестиционно насочени купувачи и търсещите ваканционни имоти. Отделна категория са корпоративните инвеститори, за чиито нужди в инвестиционното подразделение на easyBG PiB се структурират специални инвестиционни проекти и оферти в областта на недвижимите имоти, свързани със създаването на смесени дружества и изграждане на по-мащабни обекти.
Най-общо британските инвеститори биха могли да се разделят на три основни групи - физически лица с ниски и средни доходи, хора със средни и над средните доходи (предпочитащи имоти както за личен отдих, така и генериращи доходи) и корпоративни инвеститори, коментира Надежда Захариева, главен брокер в АДИС. Първите се ориентират главно към къщи във вътрешността на страната, повечето в недобро състояние, но на ниски цени. Тези къщи не биха могли да се рентират успешно и изискват допълнителни инвестиции, за да се направят обитаеми. Клиентите от средния сегмент най-често купуват имот в морски или планински курорти, предимно в нови комплекси, за които се предлага управление и поддръжка и възможност за отдаване под наем през съответния туристически сезон чрез български и чуждестранни туроператори. Интересът на корпоративните инвеститори е насочен предимно към парцелите и инвестиционните проекти в големите градове и курорти с цел изграждане на офис сгради, жилищни и хотелски комплекси, търговски центрове.

Какво купуват в България

Първоначално интересът на британците беше насочен преди всичко към евтините селски имоти и ваканционните имоти в морските курорти. Сега търсенето е разширено до почти всички видове собственост - като се започне от селските имоти, мине се през къщите и апартаментите в София, имотите по морето, в планината и се стигне до покупката на терени.
Противно на масовите очаквания, британските граждани, заселващи се в България, невинаги държат да бъдат в строго диференцирана британска общност, дори напротив - понякога съзнателно избягват населените места, където вече са се заселили други хора от Острова. От една страна, това се обяснява с традиционната мултикултурност и отвореност на британците към други народи, а от друга с желанието да се избегне ръстът на цените в някои вече добили популярност дестинации, казват от easyBG PiB.
По наблюдения на АДИС през последната година и половина фокусът на британците започва да се премества от морските към планинските курорти и около тях. Инвестициите в морските курорти вече се считат за рискови поради презастрояването на големите курорти, негативното влияние върху природната среда, унищожаването на зелените площи и лошата инфраструктура. Не на последно място е и ниското качество на проектиране и изпълнение с цел постигане на повече застроена площ и по-голямо количество апартаменти за продажба. Друга причина е по-краткият сезон на експлоатация в морските курорти ( не повече от четири-пет месеца в годината). Зимните курорти предлагат по-дълъг сезон (осем-девет месеца) и по-висока възвращаемост на инвестициите.
Някъде около 20% се движи процентът на онези, които искат да закупят имот във вътрешността на страната. Държи се най-вече имотът да бъде евтин. Обикновено на такива цени се предлагат стари изоставени къщи, които се нуждаят от реновиране. Едни от купувачите правят вложението с идеята след време да се установят да живеят за постоянно в България, а други инвестират с по-дългосрочна цел.
По-ниските цени на имотите в сравнение с други дестинации в Южна Европа правят инвестицията в собственост в България сравнително изгодна за британците. Това обаче не означава, че като клиенти те не са пресметливи и добри търговци. Клиентите от Острова умеят добре да защитават интересите си, свикнали са да преговарят за цените и условията на сделките и да намират възможно най-доброто приложение на парите си. Илюзия е приетото мненение, че чужденците плащат високи цени без много-много да гледат какво купуват. Клиентите от Великобритания и Ирландия ценят всяко свое пени и търсят най-добрата оферта - good value for money (добра равностойност на парите си), казват от easyBG PiB. Друга специфична черта на британците е, че имат навик да отдават закупените от тях имоти под наем и да търсят възможност за по-бърза възвращаемост на направената инвестиция. Това обяснява и предпочитанието им към определени региони на страната (Черноморието, водещи планински ски курорти и столицата), които са се установили като туристически центрове, в които намирането на наематели е по-лесно. Така собствениците си осигуряват по-бърза възвращаемост на инвестицията в имота, отдавайки го за времето, в което не е използван от самия собственик. Рентирането е атрактивно и в съчетание с ипотека, тъй като инвеститорите си осигуряват по-лесно изплащане на вноските по кредитите.

http://www.capital.bg/