вторник, юни 14, 2005

Продавачът вече не е силната страна освен при имотите с уникални качества

инж. Страхил Иванов, управител на агенция за недвижими имоти „Явлена“, пред „Капитал“

Увеличава ли се според вас предлагането на жилищни имоти в София и мислите ли, че продължаващото ново строителство ще има задържащ ефект върху цените?
- Предлагането се увеличава и това се регистрира през пос­ледните три месеца и половина. Пазарът обаче започва да се балансира, т.е. има както продавачи, така и купувачи. При това положение изборът на имоти става по-голям и хората вече не се притесняват и не взимат решение в кратко време. Ако преди офертите се реализираха в рамките до един месец, сега срокът от момента на предлагане на пазара до реализацията на имота варира от три до четири месеца. Това е изгодно за купувачите, защото на пазара има доста повече имоти и не се стига до наддаване за цените. Преди това проблемът беше сериозен, защото, когато даден клиент се насочеше към покупката на един имот, продавачът диктуваше пазара. И се стигаше или до оттегляне на офертата, или до повишаване на цената. Това създаваше дискомфорт както за страните в преговорите по сделката, така и за посредниците, които трябваше да обясняват на купувача защо продавачът увеличава цената.
Задържащият ефект върху цените при новото строителство очаквам да се прояви през следващите няколко месеца, след като започнат да излизат новите проекти, подготвени с разрешения за строеж или които вече започват да се строят.

Къде според вас е достигнат таванът на цените на жилищните имоти в столицата и къде не?
- Когато се говори за средни цени, се допуска грешка, защото хората, които притежават имоти, които са над тези средни цени, които се обявяват, застават на позицията „откъде накъде цените в София са 700 евро, при положение че моят имот струва над 1000 евро“. Тоест те надценяват имота си или той действително е с по-висока стойност. Или обратното - когато се говори за средни цени, хората, които притежават по-нискостойностни имоти, казват: „ама знаете ли, някой каза, че цените са толкова.“ Когато се говори за средни цени, въпросът е доста деликатен от гледна точка на манипулацията на пазара.
През последните две години цените на недвижимите имоти се повишиха и специално за София има покачване над 100%. Уникални сгради и апартаменти достигнаха изключително високи стойности, като се стигна до сделки за над 1500 евро/кв.м. В момента имаме едно задържане на пазара и на цените. Все още не може да се говори за насищане на пазара с ново строителство. Според мен това ще стане в близките няколко месеца, когато се появи голям брой проекти при един ограничен пазар. Но не мисля, че цените на имотите ще вървят надолу.
Не трябва да се забравя, че пазарът ни е много чувствителен по отношение на всички изказвания, свързани с Европейския съюз, с прием и дати. Възходящият тренд на пазара на недвижими имоти например пак беше свързан с приемането ни в НАТО и когато беше определена датата за прием в Европа. Българският пазар на недвижими имоти е изключително чувствителен и по отношение на вътрешната политика. И моите очаквания са още през септември в зависимост от правителството, което ще спечели изборите, да има нарастващ интерес в пазара на недвижими имоти от страна на чужди инвеститори.

Към какъв тип собственост в момента има най-голям интерес - район, квадратура, ценови граници и т.н.?
- Интересът преди всичко е насочен към земята, тъй като при покупката и се калкулира потенциалната печалба от тази земя при бъдещо строителство. Продължава също интересът (обикновено от чужденци) към покупка на малки селски къщи, като търсенето е в рамките от 2000 до 20 000 евро. В последно време доста сериозен интерес в района на София има към Елин Пелин и към Долна баня заради изграждането на голф игрища.
Никога няма да спадне интересът към качествените жилищни имоти като апартаментите в центъра около Докторската градина, ул. „Батенберг“ и бул. „Цар Освободител“. Това се отнася също за престижни места в кв. „Изток“, където има достатъчно простор и застрояването не е като в някои части на „Лозенец“. Бул. „Джеймс Баучер“ стана улица с топцени в София. Близостта до парка винаги е носител на по-високи цени. Не случайно атрактивни ще останат ул. „Арсеналска“ и ул. „Димитър Хаджикоцев“. Това са места, където цените никога няма да паднат и инвестицията на тези места винаги е добра.

http://www.capital.bg/