сряда, юни 08, 2005

Забавяне за ЕС ще отрезви по-бързо пазара на имоти

http://www.dnevnik.bg/
08.06.2005

Пазарът на имоти е в процес на естествено "изтрезняване" и ако през ноември се окаже, че предпазната клауза в договора на България с ЕС се задейства и членството се отложи с година, това ще е повече катализатор, отколкото основен фактор за стабилизиране на цените и евентуална корекция в някои сегменти. Това е почти консенсусно мнението на експерти, към които "Дневник" се обърна.


В момента пазарът особено на жилища и ваканционни имоти е непрозрачен и силно спекулативен - кризата в Евросъюза и възможното забавяне за България ще помогнат за по-бързото му нормализиране и от тази гледна точка ще е благоприятно мнението на повечето управители на агенции за имоти и фондове. Според тях периодът от една година (с колкото може да се забави членството) е прекалено малък, за да свали сам по себе си цените. Среща се мнението, че срокът, в който пазарът сам ще тръгне към корекции, така както вече се случи с офис площите, е дори по-къс - може би до края на годината. Коментаторите посочват, че обявяваните цени много често нямат общо с това на какви нива действително се случват сделките. От друга страна, повече от половината купувачи на пазара се сдобиват с имоти не за собствено ползване, а със спекулативна цел. Наемите обаче са все още ниски и задържането на поскъпването в много от сегментите вече може да се окаже знак за тях да продават и да заключат печалбата от поскъпването на сегашните нива.


В момента цените на имотите са спрели и не се движат нагоре, каза Христо Бойков, управител на "Би енд Ейч имоти". Според него тепърва ще се наблюдава все по-голяма диференциация между отделните сегменти на пазара. Доскоро от значение при покупко-продажбата бяха само местоположението и цената на имота, докато вече на челни позиции излизат качеството на строителството, комфортът, добрата инфраструктура, обясни управителят на "Велис консулт" Лъчезар Искров.


Цените на имотите в София и големите градове край морето вече достигнаха нива, близки до тези в съседна Гърция, която отдавна е член на ЕС. Допълнителен фактор за задържане на цените на имотите може да се окаже и прогнозираната от повечето анализатори стагнация на европейската икономика.


Не е за подценяване и фактът, че в чуждите медии, като например британския сайт "Асетс пропърти нюз", предупреждават да не се купуват имоти в България, защото е рискова страна. Изданието твърди, че ако не влезем в ЕС, продажбите ще пресъхнат за една нощ. В същото време немският "Ди велт" алармира, че британци и руснаци спекулативно вдигат цените на вилите на българското Черноморието. Според Добромир Ганев, управляващ директор на агенция "Форос", британците реализират едва 5% от броя на сделките у нас и не са решаващ фактор. Според него обаче вече има пренасищане на пазара с определен тип имоти. Като пример бяха посочени жилищните и ваканционните, като в момента около 15 хиляди апартамента в страната седят и чакат купувачи.


Анализ на българския сайт за недвижими имоти imoti.net показва, че най-застрашени от срив на цените са терените за ново жилищно строителство, за офис сгради и за промишлени обекти. Втората рискова категория според анализаторите на сайта са купуваните с цел препродажба терени край морските курорти. Един от аргументите е, че немалко чужди инвеститори, главно руснаци и англичани, купуваха нови или обновени имоти с цел до две-три години след влизането на страната ни в ЕС да ги препродадат с печалба. Ако приемането на България се забави, а опцията на техните инвестиции не може да бъде продължена, тогава те ще продават независимо от цената, се казва в коментара. В сайта посочват, че застрашени са и луксозните жилища - големи апартаменти, мезонети и етажи от къщи - при тях се очаква цените да се задържат, като спад е възможен само при отделни имоти. Като се има предвид, че това са най-високите цени на жилища в престижни райони на столицата и по-големите градове, прогнозата не е много обезпокоителна. По-засегнати може да се окажат строителните компании, които предстои да разпродават завършвани през есента луксозни сгради и които са очаквали това да стане при условие на постоянно растящи цени.Други наблюдатели коментират, че сегментите, в които поскъпването ще продължи, са терените, подходящи за логистични и дистрибуционни центрове, индустриалните и търговските площи. Всеобщото мнение е, че все пак фундаменталните фактори в икономиката вече ще имат много по-голямо влияние върху пазара на имоти, отколкото досега.


........................


Как ще се отрази на пазара на имоти евентуално отлагане на членството на България в ЕС?


Христо Бойков, управител на "Би енд Ейч имоти":


В момента цените на имотите са спрели и не се движат нагоре. Ако получим по-категорична информация, че членството ни в ЕС ще се отложи, цените ще тръгнат надолу. Очаквам това да се случи още до края на тази година. В момента е огромно предлагането на жилищни имоти, ваканционни апартаменти и земеделски земи. Очаквам диференциация в цените на имотите по сегменти.





Таня Косева-Бошова, оперативен директор на "Лендмарк пропъртис България":


Отлагане на членството ни в ЕС ще удължи възможностите за инвестиции, особено за корпоративни клиенти, които влагат в нови офиси и търговски площи заради високата доходност. Тези, които вече са стъпили на българския пазар, няма да се уплашат и да си тръгнат заради отлагане на членството с една година. В момента има много пари на пазара и конкуренцията, особено при покупката на парцели за строителство, е много голяма. Негативни последици за пазара на имоти може да има, ако изобщо не ни приемат в ЕС.





Христо Илиев, управляващ директор на "Адрес недвижими имоти":


Пазарът на имоти у нас се отвори преди 3-4 години и отлагане на членството ни с една година е прекалено малък период, за да доведе до някакви катаклизми. Не вярвам евентуалното отлагане да окаже негативно влияние. По-скоро пазарът ще се отвори още повече, защото се увеличава времето до влизането ни в ЕС. В най-лошия случай цените на имотите ще се задържат. Голям проблем може да има, ако изобщо не влезем в ЕС.





Лъчезар Искров, управител на "Велис консулт":


Не искам да обвързваме нашия пазар на имоти с влизането ни в ЕС, особено след последните събития. Годината 2007 за приемането ни става все по-условна. Наблюдения, правени в Словакия, сочат, че средната цена там е тръгнала надолу. Но по-важното е, че ще настъпи диференциация на цените. Доскоро от значение при покупко-продажбата беше само местоположението и цената на имота. Сега вече за пръв път на челни позиции излизат качеството на строителството, комфортът, добрата инфраструктура.