вторник, май 31, 2005

Black Sea Property Fund обяви първите си имоти в България

В-к „Дневник”
http://www.dnevnik.bg/ 31/5 - 20:17 ч


Фондът за инвестиции в недвижими имоти в България "Блек сий пропърти фънд" (Black Sea Property Fund) обяви във вторник, че е закупил опция за придобиването на около 1200 луксозни апартамента на черноморското крайбрежие близо до Бяла. Апартаментите са част от проект за изграждането на общо 2400 недвижими имота на парцел с площ 130 хил. кв.м, уточнява Regulatory News Service, новинарският сервиз на Лондонската фондова борса, където се търгуват акции на фонда.


Общата стойност на сделката е 43 млн. евро. Веднага след упражняването на опцията, фондът, който се управлява от американската "Дивелопмънт кепитъл мениджмънт" (Development Capital Management) трябва да плати на българската компания, която строи комплекса, сумата от 15 млн. евро. В новината от лондонската борса няма информация за стойността на опцията, която се очаква да бъде упражнена през следващите шест месеца. Остатъкът от сумата ще бъде платен от фонда в рамките на три месеца след завършването на строителството на сградите. Първата фаза на проекта трябва да бъде завършена през септември 2006 г.


Комплексът в Бяла, която според агенция "Дау Джоунс" се очаква да стане една от най-известните туристически дестинации в България, вече е получил одобрение на архитектурния си проект. В комплекса ще има и ресторанти, плувни басейни и други удобства за свободното време.


Стойността на сделката означава, че цената, платена от фонда, е 450 евро на кв.м (без ДДС), което представлява 55% отстъпка от пазарната цена на подобни жилища в България в момента, се казва в съобщението на новинарския сервиз на борсата. Фондът ще има възможност да си възстанови началната инвестиция от 15 млн. евро веднага след продажбата на някаква част от имотите. Всяка печалба след това ще се дели в отношение 60 към 40 между строителя на имота и "Блек сий пропърти фънд".


Това е първата инвестиция на фонда след създаването му в началото на март. Капиталът на фонда беше над 50 млн. паунда, като първичното публично предлагане на акции на фонда на лондонската борса започна в края на март.


Инвестиционната схема на дружеството, която засега се планира да е със 7-годишен матуритет, предвижда строежи в летни вили и в някои планински курорти в страната. Инвеститорите във фонда имат избор между две алтернативи - или да закупят акции от него, които им дават по-висока възвращаемост, но при по-висок риск, или да участват чрез опция за запазване на първоначалния капитал, при която обаче печалбата им ще е по-малка.


"Блек сий пропърти фънд" е сред първите инвестиционни фондове, които обявяват реални инвестиции в недвижимости в България. В момента в България в имоти инвестират или са заявили намерението си да инвестират около 40 фонда, чиито бюджети за тук са между 10 и 50 млн. евро. Засега обаче за сравнително малка част от тези инвеститори има данни да са закупили парцел или имот в страната.


Представители на пазара обясняват, че обикновено първата вълна рискови инвеститори имат краткосрочна стратегия - обикновено до пет години, като разчитат на рязкото поскъпване на имотите преди влизането на България в Евросъюза. Доходът, който те реализират, може да надхвърли 20%, като част от него идва от покачването на цените, а друга - от управлението на недвижимостите.