сряда, май 25, 2005

Имотите ще имат 17-цифров ЕГН

Новата система за вписване на недвижимите имоти в България ще гарантира по-голяма сигурност при сделките, защото ще има паспорт с данните на имота, а не само на собственика. Така смята председателят на Районния съд в Балчик - единствения засега град, в който започна успешното изграждане на модерния имотен регистър.
В системата всеки недвижим имот има 17-цифров идентификационен номер, който е неговият ЕГН, и своя партида, която съдържа пет пъти повече данни, отколкото са те при сегашния начин на вписване. В партидата ще фигурират задължително освен вида, адреса, границите на имота и данните на собственика също и информацията за вещни права, ипотеки, възбрани, обезпечения и други заедно с номерата и датите на издаването им.
Регистърът ще бъде публичен, но ползването му е със заплащане. Партидата ще се пази 100 години.
Приложният софтуер за създаването на имотните партиди е разработен от Агенцията по вписванията към министъра на правосъдието и беше демонстриран в Балчик.
Новата система е пряко свързана с кадастралните планове и може да започне само в районите, където са готови кадастралните карти, обясни изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Светлозар Тонев. Подготвя се въвеждането на нови имотни регистри в Самоков, Сливен, Шумен. Бавят се обаче кадастралните планове, които се изготвят от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, обясниха от агенцията.
Предвижда се в бъдеще да се детайлизират при вписването в регистъра не само сградите, но и части от тях, например да имат свои идентификационни номера и апартаментите.
Сега нотариусите се затрудняват да определят етажната собственост и това създава опасност от грешки или измами.
За създаването на кадастъра и имотния регистър България сключи през 2000 г. споразумение със Световната банка за държавно гарантиран заем от 30 млн. долара.
В момента тече тръжна процедура за създаването на кадастралните планове. Усвояването на средствата по заема обаче е неравномерно и незадоволително, е видно от справка на Министерството на правосъдието. За 2002 г. са усвоени само 2% от парите, за 2003 - 3%, за 2004 г. ръстът е по-забележим - 21%.

http://www.dnevnik.bg/show/Default.asp?storyid=158191&rubrid=51