четвъртък, юни 09, 2005

Европа ни отлага за 2008 г.

Последната дума е на Брюксел, отсече говорител на Оли Рен

Австрийският канцлер предрешава забавянето ни за ЕС

Червен картон ни показа Европа. Седмица след предупредителното писмо на Еврокомисията Австрия предреши отлагането на членството ни в ЕС за 2008 г.Убеден съм, че Европейската комисия ще отложи приемането на България и Румъния с една година, обяви австрийският канцлер Волфганг Шусел. Той каза това на парламентарни дебати във Виена. Те бяха посветени на кризата, която настъпи след френското и холандското "не" на Евроконституцията, предаде ДПА. В момента не могат да бъдат предприемани нови стъпки за разширяването на ЕС, заяви и Херберт Щайбнер. Той е лидер на Съюза на бъдещето - по-малкия коалиционен партньор на Народната партия на Шусел.Партиите у нас светкавично започнаха да си прехвърлят вината.

http://www.standartnews.com/
Брой 4460 Година XII Четвъртък, 9 Юни 2005


Виена ни отлага с една година за ЕС

Управляващите в Австрия твърдят, че няма условия за разширяване
49 % от французите подкрепят интегрирането на България

Европейската комисия ще отложи приемането на България и Румъния в Европейския съюз с една година, заяви вчера австрийският канцлер Волфганг Шусел, цитиран от ДПА. Той каза това на парламентарни дебати, посветени на Европейската конституция.
Лидерът на парламентарната фракция на по-малкия партньор в управляващата коалиция - Съюза за бъдещето на Австрия, Херберт Щайбнер също посочи, че в момента не могат да бъдат предприемани нови стъпки за разширяването на Евросъюза, тъй като след отхвърлянето на конституцията от френските и холандските избиратели липсвали условия за това.
В същото време социологическо проучване на парижкия институт CSA показа, че 49 % от френските граждани подкрепят приемането на България в ЕС. Срещу членството на Румъния се обявяват 48 на сто от анкетираните. Двама на всеки трима французи (66 на сто) са против присъединяването на Турция към ЕС.
Прекъсването на преговорите с Анкара може да крие значителен риск, предупреди германският външен министър Йошка Фишер на пресконференция във Вашингтон, където бе на двудневно посещение.
"Прекаленото разширяване на Европа" е едно от големите разочарования на европейските граждани, което е повлияло силно на отрицателното гласуване в референдумите за евроконституцията, заяви председателят на Европейската народна партия Ханс-Герт Пьотеринг по време на вчерашните тежки дебати в Европейския парламент. Пауза и продължаване на процеса на ратифициране на конституцията е позицията, която Европарламентът ще защитава идната седмица пред Европейския съвет, заяви след дебатите председателят на Европейския парламент Жозеп Борел.
Люксембургското председателство на ЕС предупреди за риска от "парализа" на съюза, в случай на провал на срещата на върха в Брюксел, която да се разпространи върху дебата върху бюджет на общността, след провала на референдума за евроконституцията във Франция и Холандия.
“Прекаленото разширяване е разочарование за европейците”


http://www.monitor.bg/
Брой: 2236, Четвъртък, 09 Юни 2005