петък, юли 08, 2005

Обезщетенията за строеж нараснаха двойно

Собствениците на атрактивни парцели вече искат и над 1/3 от бъдещия строеж като компенсация



През последната година размерът на обезщетенията, който собствениците на земи за застрояване искат от строителните фирми, се е увеличил двойно. Притежаващите атрактивни имоти в центъра на София в момента са склонни да предоставят парцела си срещу 20-35% от бъдещата сграда. Година по-рано се искаха нива между 15 и 18 на сто. Основните причини, предизвикали завишението, са строителният бум, поскъпването на парцелите в София и фактът, че добрите терени вече са почти изчерпани, коментират посредниците в търговията с недвижими имоти. Друг фактор е повишението на крайната цена на новото строителство, заради което и собствениците на земите искат по-голям дял от сградата. Най-голямо обезщетение се дава за парцел на атрактивно място с добра комуникация. Размерът му в голяма степен зависи и от допустимото застрояване.
В София най-близо до горната граница се движат обезщетенията в центъра на столицата, както и в престижни квартали като „Лозенец“, „Изток“ и „Изгрев“. Проблемът е, че във въпросните зони почти няма свободни терени за строителство. В долната граница остават нивата на обезщетенията в западните квартали на столицата като „Люлин“ и „Обеля“.
„Определено може да се каже, че има завишение на обезщетенията през последната година и половина. На места, където нивата бяха 25%, сега вече са 32%. За някои терени обезщетенията стигат до 35-38%“, казва Симеон Митев, управител на агенцията за недвижими имоти „Шанс 96“. Най-сериозно увеличение на нивата се регистрира в южните райони на столицата, а през пос­ледните няколко месеца и в жк „Младост“. Подобна е и ситуацията във Варна, където в момента компенсациите за собствениците варират от 20% до 35% в зависимост от това дали парцелът се намира в по-крайните или в централните квартали на морската столица, отчита Добромир Ганев, управляващ директор на национална компания за недвижими имоти „Форос“. На места за някои изключителни терени обезщетението може да стигне и до 40 на сто. Над тези нива пък искат собствениците на свободни парцели в центъра на Бургас. По данни на представителите на строителна фирма „Сан сити“ в централната част на Бургас се търсят компенсации от 40-45%. Най-ниски остават нивата на обезщетенията в комплекс „Меден рудник“ - около 28-30%.
Основните фактори, довели до това, са липсата на атрактивни терени, поскъпването на цените на парцелите и оскъпяването на крайния продукт, коментират посредниците в търговията с недвижими имоти и представителите на строителните фирми.
Част от строителните предприемачи регистрират доста по-умерен ръст на компенсациите, с които фирмите обезщетяват собствениците на парцели.
„Размерът на обезщетенията се е увеличил главно в градовете с добро икономическо развитие като София, Варна, Пловдив, Бургас и Русе. Стойности над 25% са нереални и ако някой предлага по-високи нива, значи става въпрос за сива икономика“, казва Николин Гавраилов, председател на Българската предприемаческа камара и управител на строителна фирма „НВГ груп“. Според него исканите от собствениците обезщетения на много места вече са достигнали горните си граници. Въпреки че са удобна форма, при която строителите не блокират пари за покупка на земя, при обезщетение над 25% от сградата проектът става рисков за тях, смята той. Изключение правят само терените в широкия център, където могат да се обявят по-високи продажни цени.

http://www.capital.bg/