сряда, юни 29, 2005

Цените на морските имоти на първа линия олекват

Регионалното министерство прокара строителното вето за Черноморието

Седмици преди края на мандата на настоящото правителство Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) реши да прокара идеята си за забрана на строителството по морския бряг. Това стана чрез обнародваните във вторник в Държавен вестник две наредби за застрояването по крайбрежието, които до голяма степен копират силно оспорвания и неприет проектозакон за черноморското крайбрежие. Ограничителният режим за застрояване в двукилометровата зона край морския бряг влиза в сила веднага. Няма да бъдат засегнати само собственици и инвеститори, които вече са внесли документи за промяна на статута на земята или за одобряване на устройствени планове. Те ще имат възможност да довършат започнатите процедури по досегашния ред по Закона за устройство на територията.
С промените крайбрежието се разделя на две зони - т.нар. зона А и Б. Първата включва плажа, земеделските земи и горите до 100 метра от брега, а втората - земеделските и горските територии, разположени до два километра от първата. Разрешенията за разполагане на обекти в двете зони ще се издават от главния архитект на съответната община, след като бъдат съг­ласувани с регионалното министерство.
В първата зона има вето за строителство и за промяна на статута на земята. Допуска се само поставяне на преместваеми здравни, спортни и търговски обекти за обслужване на плажуващите. Съоръженията могат да заемат до 2% от територията, но не повече от 400 кв.м за плажовете с площ до 40 дка. За големите плажове (над 40 дка) преместваемите обекти могат да се разполагат върху 1% от площта. Част от инвестиралите в покупката на парцели в рамките на първа зона при всички положения ще реализират загуби, заяви пред „Капитал“ собственикът на агенция „Киров недвижими имоти“ Росен Киров. Причината е, че не всички от тях са успели да задвижат процедурите за промяна на предназначението на закупената от тях земя и след влизането на наредбите в сила инвестиционните им намерения ще бъдат блокирани.
„По отношение на двукилометровата зона режимът за застрояване е позатегнат, но не е толкова рестриктивен“, заяви Киров. Във втората зона ще могат да бъдат създавани нови курорти и ваканционни селища или да се разширяват границите на съществуващите. Хотелите и ваканционните жилища, които ще се разполагат в нея, обаче ще се изграждат при ограничени параметри на застрояване. В курортите ще се допуска максимална височина на сградите до 15 метра, а във ваканционните селища - до 10 метра. Инвеститорите ще могат да променят предназначението на земята с цел застрояване, но само при наличие на ток, вода и канализация. При липса на инфраструктура инвеститорите ще трябва да я изградят за собствена сметка.
Зам.-министърът на регионалното развитие Савин Ковачев (основен инициатор и на проекта за закон за черноморското крайбрежие) нееднократно е заявявал, че един от основните мотиви за въвеждането на по-строги правила е да се ограничи безразборното строителство непосредствено зад плажната ивица и в курортите. За промените се обяви и председателят на Камарата на архитектите в България Петко Йовчев, тъй като с приемането на наредбите ще се тушира свръхзастрояването по черноморското крайбрежие. Според него обаче трябва да се прецени доколко залагането на законови постановки в наредби не противоречи на действащи закони.
На този етап не е особено ясна позицията на кметовете на морските общини, които първоначално бяха недоволни, защото им се ограничават правомощията. Кметът на Несебър Николай Трифонов заяви, че продължават да анализират наредбите и засега нямат становище по въпроса. „Все още не мога да коментирам, но може би няма да обжалваме наредбите. Те действително включват текстове от неприетия проектозакон за черноморското крайбрежие, но не и в онзи първоначален вариант на закона, който беше абсурден“, каза Трифонов. Той предвиждаше още по-сериозни забрани за строителство и не допускаше промяна на статута на земята в двукилометровата зона от плажната ивица, което според собственици на имоти и представителите на местната власт беше равносилно на „национализация на земята“ и по-евтини терени.

http://www.capital.bg/