четвъртък, юни 16, 2005

5000 нови къщи и апартаменти се строят в комплексите от затворен тип в София

Проектите от този тип се съсредоточават във вилните зони и покрайнините на града

От 650 до над 1000 евро/кв. м струват имотите в тях

Над 5000 къщи и апартаменти в жилищни комплекси от затворен тип се изграждат в момента в София, съобщи управителят на "Линднер България" Росен Плевнелиев.
В процес на реализация в столицата са близо 30 подобни комплекса, които ще се появят на пазара през следващите 1-2 години. Основната част от тях са концентрирани по южната дъга на Околовръстния път и в крайградските вилни зони.
Според Росен Плевнелиев София все още значително изостава по отношение на този тип строителство от другите Източноевропейски столици, като Прага, Варшава и Будапеща, където вече са изградени хиляди подобни комплекси. Бумът на този тип строителство у нас тепърва предстои, коментира той.
Интересът към изграждане на затворен тип жилищни комплекси, т. нар. компаунди, значително нарасна през последните години, съобщи и Юлиан Манасиев от агенция "Мирела". Това проличава и по засиленото търсене на големи парцели за строителство извън централните части на София. В момента например има голям интерес към терени над 10 дка за реализация на подобни проекти във Владая, посочи брокерът.
Комплекси от затворен тип се изграждат основно в района на Бояна, Симеоново, Драгалевци, Малинова долина, както и около Камбаните в края на жк "Младост 4".
Един от първите подобни комплекси в района на Камбаните е този на "Линднер България" - "София Резиденшъл парк", който предвижда изграждане на еднофамилни къщи и апартаменти върху площ от 750 дка. В района се реализират още няколко подобни проекта, по които се изграждат основно еднофамилни къщи.
В Драгалевци също тече продажбата на луксозни къщи от затворен комплекс, всяка с площ около 300 кв. м, собствен двор, гараж за няколко коли и денонощна охрана. Догодина в Банкя ще бъде завършен комплекс от затворен тип, който включва 6 еднофамилни къщи, всяка със собствен двор и басейн. Подобни проекти се реализират и в Панчарево и Бистрица.
Извън района на южната дъга остава най-големият комплекс от затворен тип в София - "Цариградски". Той е с площ около 140 000 кв.м в източния край на бул. "Цариградско шосе" и включва изграждането на над 1300 апартамента.
Един от най-луксозните комплекси е "Ембъси сютс", който се изгражда в района между бул. "България " и Околовръстното шосе от ирландския инвестиционен фонд "Икуест". Комплексът е планиран в две части - жилищна с 9 блока, разположени сред парк от 8 дка, и търговска - мултифункционална 9-етажна сграда с магазини, банка, ресторант, фитнес, фризьорски салон и др.
Според брокерите компаундите са предназначени за семейни хора със средни или малко над средните доходи, които искат по-висок жилищен стандарт. Така се създава специфична среда на живот, обединяват се хора със сходен социален статус, които в много случаи са приятели или стават такива, живеейки заедно, коментират специалистите.
В ценово отношение комплексите от затворен тип също са малко над средното ниво, като цените в тях тръгват от 650 евро/кв. м до над 1000 евро на кв. м. Цените на къщите в подобни комплекси в по-отдалечение райони, като Банкя, се движат около 600 евро/кв. м, докато в по-престижните квартали на София стигат до 780-800 евро/кв. м. Предимството тук е, че всеки имот е снабден със собствен двор, докато ако има градинка в обикновена жилищна кооперация, ти се полага само идеална част от нея, обобщи Юлиан Манасиев. По негова информация цените на апартаментите в затворените комплекси са между 750 и 900 евро/кв. м.




Предпочитат се райони с бърз достъп до центъра

Изборът на район за изграждане на квартали от затворен тип до голяма степен зависи от възможността за бърз достъп до центъра. Освен охраната, зеленината, екстрите и спокойствието, често пъти в рекламата на подобни комплекси се изтъква и възможността да стигнеш с колата си до центъра в рамките на 7 до 10 минути. Самите комплекси се разполагат във вилни райони, далеч от шума и праха на центъра, на чист въздух. Те обединяват група от къщи и блокове с апартаменти, управлявани от професионална компания, която е отговорна за подръжката, ремонта, почистването, охраната и цялостното им управление. Този тип жилищно строителство осигурява собствена микросреда и високо ниво на услугите и е често срещано в Централна и Западна Европа, както и в САЩ. Комплексите от този тип имат детски и спортни площадки, супермаркети, заведения, басеини, фитнес, детски градини, което позволява да се живее, пазарува, почива и спортува на едно място.

http://www.monitor.bg/