сряда, юни 22, 2005

Очаква се 30 на сто спад на сделките с имоти

http://www.monitor.bg

Намаляват продажбите на стари жилища, новото строителство и земята задържат интереса на купувачите
Очаква се 30 на сто спад на сделките с имоти
Брокери прогнозират връщане на броя им до нивата от 2003 г.


Около 30% по-малко сделки с недвижими имоти се очаква да бъдат сключени тази година спрямо миналата, сочат анализите на брокерите на недвижими имоти.
Анализ на агенция "Явлена" сочи, че след рекордните 194 000 сделки с имоти миналата година, през тази броят им ще бъде малко под 140 000. Цифрата се движи около нива от 2003 г. и според наблюдателите е признак за успокояване на пазара на имоти.
Анализът ни се базира на съпоставка между данни за продажбите за периода януари - юни тази година спрямо същия период през миналата, обясни президентът на "Явлена" Страхил Иванов. Според него през последните месеци се наблюдава спад на сделките със стари жилища - панелни и тухлени, заради необходимостта от последващ ремонт и растящото предлагане на ново строителство. Интересът към старите жилища се запазва само ако са разположени на атрактивни места, като централните части на градовете, уточни Страхил Иванов. Продажбите на апартаменти ново строителство остават като през миналата година, докато при имотите по морето също се наблюдава лек спад на сделките.
На нивата от 2004 г. ще се задържат продажбите на земя, а броят на тези на офис, търговски и индустриални площи дори леко ще се увеличи. Те обаче са сравнително малка част от пазара и не влияят съществено върху развитието му, коментира Страхил Иванов.
Статистиката на агенцията за 2004 г. сочи 194 000 сделки с имоти, от които между 80 и 100 000 са били за жилищна площ, 45-50 000 за земя и останалите - за бизнес имоти. Като цяло оборотът на пазара на имоти е бил 6,6 млрд. лв.
Очакваният спад на броя на сделките с имоти е напълно реалистичен и се дължи основно на намалялото ипотечно кредитиране през последните 3 месеца, коментира председателят на Национално сдружение "Недвижими имоти" Орлин Владиков. След ограничителните мерки на БНБ много банки забавиха темповете на ипотечно кредитиране и това се отрази на сделките на имотния пазар. Другата причина е нарасналото предлагане на жилищна площ в София и в големите градове, което чисто технологично удължава срока за реализация на сделките. Например ако през миналата година един клиент е избирал между 4 имота, сега минава на оглед на поне 8 и това отнема повече време, коментира той.
По данни на БНБ до края на март, когато влязоха ограничителните мерки за кредитирането, банките у нас са отпуснали ипотечни кредити за 1,23 млрд. лв. Ръстът за първите три месеца на годината е 22%, което се равнява на 220 млн. лв.