събота, юли 16, 2005

Пазарлъкът сваля цената до 10 на сто

Предлагането на апартаменти все повече надминава търсенето
Намалява делът на сделките с луксозни имоти


Близо 10 на сто е разликата между офертната цена и тази, на която се сключва сделката при двустайните монолитни апартаменти, се казва в анализ на агенция "Адрес недвижими имоти". В началото на юли 2004 г. средната офертна цена за сегмента в София е била 65 500 евро, а най-голям обем сделки са се сключвали на ниво 63 000 евро. В момента средната офертна стойност на едно жилище от този тип е 72 000 евро, а реалните сделки се реализират на цена 65 000 евро.

В рамките на 2004 г. са сключени 160 хиляди сделки. В резултат на това, процесите, които експертите предвиждаха да започнат да влияят на пазара едва в края на 2007 г., вече са факт. Изменението на всички основни показатели доказва, че пазарът усвои перспективите, които положителните очаквания ни предложиха, с изключително висока скорост. В първата половина на 2005 г. се очертаха няколко основни тенденции: цените на по-голяма част от имотите се задържаха на нивата от края на миналата година; предлагането вече трайно надвишава търсенето; периодът за сключване на сделка се е увеличил двойно; намалява делът на луксозните имоти; има първи знаци за активизиране на вторичен спекулативен пазар.

Анализът на цените показва трайно задържане при най-голям процент от типовете имоти и в по-голяма част от градовете. Дори да бъде изчислен и посочен процентен ръст или спад, той трудно би могъл да представлява сравнителен показател, тъй като е сметнат на базата на много по-малко като обем сделки. Цифрите при най-оборотните жилища - двустайните апартаменти потвърждават тези изводи. Основната причина за това е в големия обем предлагане и възможността купувачът да постигне максимално изгодна за него цена. Разликите обаче са незначителни, на нито едно от тези места не може да се говори за реален спад, тъй като сравнението на офертните цени с тези от средата на 2004 г. показва съвсем друго. Тази разлика между средна цена на жилище на база офертна цена и въз основа на реално сключени сделки също е нараснала.

В по-малките градове на страната тенденциите са сходни. Като изключение се очертават градовете, в които предстои да бъдат реализирани мащабни проекти какъвто е Русе или в онези, на чиито пазар по-силно влияние оказват странични фактори като интереса от страна на българите в чужбина, както е в Сливен. Все пак разликите, които отчитаме в цените са незначителни и не предполагат извличането на генерални заключения.


73% от продаваните имоти не са готови
Броят на регистрираните през последните три месеца нови оферти рязко надвишава не само този от същия период на миналата година, но е с 23% по-голям от този, регистриран през първото тримесечие на тази година. Към настоящия момент в базата данни на "Адрес Недвижими имоти" има 76 860 оферти "продава" като 73% от тях за апартаменти на идеен проект или в строеж. Като ефект от разразилата се надпревара за спечелване на клиенти, чиито брой започва да намалява, имаме много по-високо качество на предлагания продукт. При тази по-ниска норма на печалба има вероятност част от строителните предприемачи да прекратят практиката на бързо реинвестиране на спечелените средства и да извадят капиталите си от сектора.

http://www.monitor.bg/