събота, юли 16, 2005

Спекулантите с имоти се активизираха 2 г. по-рано

Спекулантите с имоти се активизираха 2 г. по-рано

Вторичният пазар и новото строителство ще доведе до спад на цените


Броят на регистрираните през последните три месеца продажби на жилища рязко скочи нагоре. Това сочи анализ на "Адрес недвижими имоти". Продажбите надвишават не само тези от същия период на миналата година, но са с 23% повече от първото тримесечие на тази година.
Според брокерите фактът, че предлагането значително надвишава търсенето, се дължи най-вече на появата на ново строителство и активизирането на вторичния спекулативен пазар на недвижими имоти.
"Страхът, че започва спад на цените, извади на пазара много играчи, които очаквахме чак до средата на 2007 г. да останат пасивни. В големите градове вече има знаци за активизиране на вторичен пазар. Това са продавачи, които биха могли да бъдат определени като бързащи да си приберат печалбата", обобщават брокерите на "Адрес".
Анкета сред клиентите на компанията, направена през юни 2005 г., показва, че 72% от тях продават имотите си с цел покупка на друг имот. В края на миналата година този тип продавачи са били 64%. Най-рязък скок има на клиентите, които продават от страх, че цените ще паднат - от 0% през декември 2004 г. на 16% през юни 2005 г.
Тенденцията за стартиране на вторични спекулативен пазар потвърди и управителят на "Явлена" Страхил Иванов. "В последно време се наблюдава активизиране на финансови инвеститори, които търсят бърза печалба", обясни той. Според него има много голям интерес към индустриални имоти, за изграждане на хотели, бизнессгради и др.
Според анализа на "Адрес" активизирането на спекулативния пазар и новостроящите се жилища ще доведат до спад на цените през следващите няколко месеца. По данни на агенцията цените на недвижимите имоти не са се променяли сериозно през първото полугодие на 2005 г. Само в големите градове, където делът на ново строителство е висок, средните цени отбелязват лек спад.

http://www.segabg.com/