четвъртък, юли 28, 2005

Цените на жилищата ще паднат с около 10%

Разликата между оферирана и реална цена стига до 20-30%


Нереалната преценка на играчите на пазара на недвижими имоти и противоречивите очаквания за промяната на цените са основните причини за голямата разлика между цените в офертите и нивата, на които реално се сключват сделките с жилища. Това коментираха от агенция "Адрес - недвижими имоти".

По техни данни разлика е около 9%. Нормално трябва да е около 1-2%, максимум до 3%, смятат от агенцията. Ако купувате апартамент и продавачът свали почти 10% от цената, всеки ще си помисли, че има нещо гнило, но на практика не е така, твърдят брокерите.
Техните прогнози сочат, че до края на годината може да се очаква спад в цените на жилищата с 8-10%.

По данни на "Адрес" в софийския ж.к. "Люлин" офертите са на средни нива от 492.8 евро на кв. м, а реално сделките се сключват средно на цени 448.8 евро за квадрат. В кв. "Младост" се предлагат средно на 565.3 евро, но се купуват на цени 516.9 евро за кв. метър. В центъра на София разликата не е толкова голяма - от 753.9 евро на 716.4 евро за кв. метър. Брокерите смятат, че тази разлика ще намалее на около 5% до края на годината. След слабият летен сезон продавачите ще разберат, че очакваното поскъпване няма да се случи, и ще намалят цените. А това ще раздвижи пазара, категорични са от "Адрес". От години разликата между оферта и реална цена на пазара на недвижими имоти у нас стига до 20%, дори 30%, твърди управителят на брокерска агенция "Брик" Адриан Тихов. При гарсониерите може да се стигне до максимум 5%, защото цените са ниски и хората не свалят много. Но при тристайните се стига до разлики от около 20%, а при многостайните стигат до 30%, каза Тихов. Според него това се дължи на опита на продавачите да спекулират с цените, на факта, че стойността на сделката не се обявява официално, и на това, че през последните години цените се покачиха рязко и големите играчи реализират огромни печалби и могат да си позволят големи отстъпки.

От "Адрес" отчитат, че пазарът на индустриални и бизнесимоти в страната е в застой в очакване на новото правителство. Това се отнася най-вече за терени около големите инфраструктурни проекти (автомагистрала "Тракия", Дунав мост 2, жп линията Пловдив-Свиленград и т. н.).

http://www.segabg.com/28072005/p0030006.asp