четвъртък, април 21, 2005

Хотели еднодневки строят по морето

В-к „Стандарт” 21.4.2005 г.

Чиновници бавят разрешителните за новите сгради

Самоуки майстори зидат петзвездни бази


Нови хотели по морето се пропукват заради некачествено строителство. Десет дни преди началото на сезона в Слънчев бряг и Златни пясъци текат спешни ремонти заради падащи плочки и мазилка от сгради, строени едва преди сезон. От Дирекцията за национален строителен контрол вчера препратиха "Стандарт" за коментар на проблема към Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Във ведомството на Валентин Церовски обаче не вдигаха телефона.

Хотели еднодневки се строят по морето. След първата буря плочките им падат, а дъждовете прокапват направо в стаите. Всяка година сградите се ремонтират основно, а текущи поправки се правят през седмица.

"Лично съм виждал некачествени хотели, при които плочките падат месеци след построяването, а водопроводната инсталация дава фира", призна пред "Стандарт" Марин Бакалов, шеф на Българската асоциация на архитектите и инженерите консултанти. "Най-често това става заради неспазване на технологичния процес, но вината не е на строители и предприемачи. Всички са пришпорвани от сроковете. Особено когато един хотел се гради през април и май, вместо да се започне през септември или октомври. Така сградата не може да изсъхне качествено. Това поражда проблеми с мазилки, плочки, водопровод и каквото още се сетите".

Според Бакалов вината до голяма степен е на институциите. Те бавят с месеци разрешенията за строителство, които трябва да бъдат издадени в срок съответно от 7 или 30 дни. След като тапията все пак излезе, макар и прекалено късно, инвеститорът натиска хотелът да бъде построен преди старта на новия сезон, за да не замразява парите си. "Механизмът за издаване на разрешения в момента е изключително бавен. Вероятно трябва да се направят промени в закона за устройство на територията. Той да задължава чиновниците да издават разрешенията в срок, когато инициативата за строителство е налице. Иначе попадаме в една верига, в която всеки притиска другия. Инвеститорът - предприемача, той - хората от долните звена, които съкращават сроковете", поясни Бакалов. Според него обаче до момента няма политическа воля да бъдат направени никакви законови промени.

Държавата носи най-голямата част от вината за некачественото строителство у нас, категорични са строители и архитекти. Докато представителите на институциите, от които зависи контролът в строителството, упорито не вдигаха телефоните си, хората, които градят хотели в стил "петилетката в съкратени срокове", директно обвиниха управниците за бездействието им. В момента в България няма хотел в курортно селище, който да е граден при изцяло спазена технология. "Ако става дума само за неспазени срокове, няма заплаха сградите да паднат при земетресение. Проблемите са по-скоро битови - плочки, мазилка, водопровод, и първият ремонт, ако е направен навреме, ще ги стабилизира задълго", каза Бакалов.

"Държавата абдикира и от подготовката на кадри в строителството", обвини и председателят на контролния съвет на Българската строителна камара Виктор Шарков. Никой не подготвя технически ръководители, арматуристи и заварчици. Повечето строители се учат сами при частни фирми или при стари майстори. Затова често се случват гафове с пропаднали плочи на сгради в строеж. Понякога цената е и човешкият живот.