понеделник, април 11, 2005

Къщите в малките селища край морето поевтиняват

Най-много имоти се предлагат във Варненско и Бругаско

Около София най-търсени са южните квартали в полите на Витоша



С близо 70 евро по-евтино се търгува квадратният метър на къщи в област Бургас в сравнение с началото на годината. Това посочват от сайта за недвижими имоти IMOT.BG.
През януари средната офертна цена беше 477 евро, а в първите дни на април търговията се движи малко над 400 евро/кв. м. Несебър, Поморие, Каблешково, Созопол и Средец, са градовете, в които е засилено предлагането на къщи. От селата най-много оферти има за Полски извор. Там се предлагат масивни постройки от по 150 ­ 200 кв.м, като цените им варират от 30 000 до 35 000 евро.

С около 60 евро по-евтино се търгуват в момента къщите в област Варна в сравнение с началото на годината. Най-многобройни са офертите в района на Бяла, Вълчидол, Долни чифлик, Провадия и Суворово. Единични са офертите в курортите "Златни пясъци", "Св. Константин" и "Слънчев ден".

Причина за спада в цените е силното предлагане на къщи (по около 600 в областите Варна и Бургас) е една от причините за поевтиняване на този тип имоти в черноморския район, е мнението на специалисти. Повечето собственици търсят купувачи повече от половин година и са принудени да намалят цените, именно сега, малко преди началото на активния летен сезон, с надеждата по-бързо да ги продадат.
В Бургас предлагането е малко и за това цените на къщите растат, като за последните 4 месеца поскъпването е от 692 на 714 евро/кв. м. Цените на къщите в морския град вече изпреварват дори тези в кварталите на София.

Причината е, че Бургас е запазил изключително малка част от архитектурата си в центъра и приморските квартали, обясни Румяна Георгиева от агенция "Инфомакс". Хубави стари къщи са запазени само в карето между хотел "Приморец", морската градина и улиците "Александровска" и "Сан Стефано", като голяма част от тях са паметници на културата. Оферти за продажба в този район обаче излизат веднъж на две години и веднага се появяват богаташи, които са готови да ги купят, обясни Румяна Георгиева.
В старите квартали около сградите на операта и драматичния театър пък по-голямата част от къщите вече са разрушени за строеж на нови кооперации или имат много собственици, които не могат да се разберат помежду си, обясни брокерката.

В София и областта поскъпването на цените на къщи от началото на годината е с около 20 евро/кв. м. От градовете около столицата челно място по предлагане на къщи заема Банкя. Броят на предлаганите за продажба къщи и към момента продължава да бъде над 200. Средната офертна цена е около 500 евро/кв. м. Високата стойност се дължи на многото нови къщи, които бяха построени през последните години и предлаганите екстри.
В софийските села цената на квадратен метър е около 300 евро. Къща от 600 кв. м в Бистрица със сауна и гараж за три автомобила се продава срещу 125 000 евро. По-скъпи са новите постройки, които са снабдени с топло и хидроизолация, прозорците са от стъклопакет, имат вградена кухня. Подобен имот от 360 кв. м се оферира на цена от 190 000 евро.

Интерес за кандидат-купувачите представляват и къщи разположени в села като Горна Малина, Горни Лозен, Говедарци. В Горни Лозен постройка от 450 кв. м може да се купи за 60 000 евро, като цената подлежи на предоговаряне.




От 800 евро/кв. м тръгват цените в центъра на столицата

Средно по 849 евро се предлагат старите къщи в централните части на София. Най-силно е предлагането около НДК, бул. "Мария Луиза", Орлов мост, площад "Славейков", улиците "11 Август" и "6-ти септември", но брокерите отчитат застой на пазара.
В рамките на града средната офертна цена бележи ръст само с около 15 евро/кв. м. В квартали като "Бояна" офертите са за 560 евро/кв. м, в "Бъкстон" ­ за 663, а във "Витоша" ­ за 478 евро/кв. м. В последните два квартала могат да се намерят само къщи строени в последните 15 години.

По-старо строителство и по-евтини постройки се предлагат все още в "Лозенец". Средната офертна цена обаче също остава висока 690 евро/кв. м. Имотите са с големина между 160 и 320 кв.м, но има и такива с разгъната застроена площ от 500 кв. м. Като цяло в София се наблюдава увеличаване на цените на къщите, но едновременно с това се забелязва и задържане на пазара, каза Таня Статева от фирма "Инжталант".
Причината е в голямото предлагане, нелогично придружено с високи цени, а купувачите не са толкова много. Най-скъпите къщи са в чертите на града и южните квартали под Витоша. В "Инжталант" най-високата оферта е в "Бояна" за 250 хил. евро, а най-евтината в с. Батулия ­ 10 хил. евро.

http://www.monitor.bg