петък, април 08, 2005

Процентът на редовните кредити спадна с един пункт

08.04.2005
http://www.dnevnik.bg


За пръв път от десет месеца насам процентът на редовните кредити спада под 93 на сто, показват данните от Централния кредитен регистър, поддържан от Българската народна банка (БНБ). Според него в края на февруари делът на безпроблемните заеми спада до 92.86%. Това е точно с един процентен пункт по-малко в сравнение с януари 2005 г., когато той е бил 93.83%. Според наредба №9 на БНБ за редовни се считат тези заеми, които се обслужват и за които данните за финансовото състояние на длъжниците не будят съмнение, че те ще изплатят изцяло задълженията си. Твърде възможно е отчетеният спад в показателя да е началото на леко влошаване в качеството на банковите портфейли, което се очакваше от местни и външни анализатори. В доклад на италианската "Уникредит" (собственик на Булбанк) от края на миналата година се казваше, че "емпирически наблюдения в други страни предполагат, че в рамките на две или три години ще има нужда от преоценка на раздадените през периода на силна кредитна експанзия заеми, обхващащ 2003-2004 г." "В този контекст нашата прогноза е, че ще има умерен спад в качеството на кредитните портфейли, който ще започне от края на 2004 г. и ще се засили през 2005 и 2006 г.", се казваше още в доклада. Според италианската институция, ако през 2003 г. проблемните активи са били 4.2% от брутния портфейл, то през 2004 г. те се очаква да нараснат до 5.2%. За настоящата година анализът на "Уникредит" предвижда нарастване на тези заеми до 6 на сто, а до приемането ни в Европейския съюз да се качат и до 7%. "Въпреки това повишение не смятаме, че има заплаха за банковата система", смятат още италианците. Според тях проблемните заеми като абсолютна сума през тази година ще доближат 1 млрд. лв.


От "Банков надзор" също в последните си анализи предвиждат, че в резултат на кредитната експанзия може да се очаква съвсем закономерно влошаване в редовността на заемите. Трябва да се има предвид, че данните в Централния регистър представят една обобщена картина за настоящата ситуация. На ниво отделна банка обаче нещата са съвсем различни, тъй като при някои институции вследствие на добрите програми за оценка на риска редовните заеми се повишават като процент. В други банки обаче има нарастване на лошите кредити.


Трябва да се подчертае, че и в други периоди статистиката е отчитала спад в процента на редовните кредити. Така например през юни 2003 г. той беше 92.2%.


В края на февруари заемите в категорията "под наблюдение" нарастват с 0.77 процентни пункта спрямо месец по-рано. В тази група са задължения, които вече са рискови, има несъществени нарушения в обслужването им и не са били обслужвани между 30 и 61 дни. Ръст, макар и далеч по-минимален, се наблюдава и при нередовните кредити, като тук попадат задължения, които не са били обслужвани между 61 и 90 дни. Необслужваните бележат ръст с 0.1 пункта до 1.72%.В тази графа влизат кредитите, по които е нямало плащане на три месеца.


Понастоящем в кредитния регистър се съдържа информация за около 1.3 млн. активни кредита, отпуснати от търговските банки. От 1 юли 2004 г. в него влизат всички кредити, а не, както преди, само тези на сума над 10 хил. лв. Допълването на регистъра с т.нар. малки заеми беше една от мерките на централната банка, с които се цели ограничаване на кредитната експанзия.