четвъртък, март 31, 2005

За 10 г. се изплаща апартамент във ваканционно селище

Заради високите цени едва 20 на сто от купувачите са българи

Жилищата се обзавеждат като хотели с категория 3 или 4 звезди



Средно за 10 години може да се върне инвестицията в имот от типа второ жилище в големите морски и планински курортни комплекси у нас, изчислиха брокери на недвижими имоти.
Най-актуална в момента е покупката на имот в така наречените апартаментни комплекси, които усилено се рекламират у нас като добра инвестиция за платежоспособни клиенти. На купувачите се предлага луксозно обзаведен апартамент, който могат да ползват за почивка и да отдават под наем през останалата част от сезона.
Основните схеми са две - при покупка на жилище във ваканционно селище от затворен тип и при покупка на апартамент в хотел, обясниха от "Адрес недвижими имоти".
При първия вариант продавачът - агенция за имоти или строителна фирма, поема управлението на апартамента срещу определена такса. Това включва както поддръжката му - почистване, отстраняване на повреди, охрана, така и осигуряването на наематели за времето, когато собственикът не го ползва. Обикновено осигуряването на наематели става чрез договор с туристическа агенция, която предлага целия пакет жилища от комплекса през активния сезон.
В този случай при заетост от 5-6 месеца, собственикът може да си връща годишно около 10% от вложението, като се приспаднат около 10% такса за управление, изчислиха от "Адрес недвижими имоти". Така при инвестиция във ваканционно жилище от 100 000 евро годишната възвръщаемост е около 9 - 10 хил. евро. Подобна възвръщаемост предвиждат и схемите, предоставени от консултантска агенция "LV Consult", в които фигурират и различни цени за наем на имотите според сезона.
Втората схема включва покупката на апартамент в някой голям хотел, който се продава на парче. При нея купувачът получава твърда годишна рента равна на процент от цената на апартамента, а целият риск по осигуряване на заетост е за сметка на хотелиера и туроператора. Тази схема гарантира на купувача сигурна, но по-малка печалба, като годишната рента е около 6% от цената, обясниха брокерите. Тази схема обаче не е пазарна и надали ще се задържи дълго, прогнозират брокерите.
Обикновено управлението на имотите във строящите се ваканционни комплекси се поема от самата фирма строител, която се договаря с някой голям туроператор и подписва договор с всеки от купувачите, обясни управителят на "LV Consult" Магдалена Иванова. Апартаментите трябва да покриват определени изисквания, най-вече по отношение на обзавеждането. То трябва да е по стандартите на туроператора и да съответства на категория 3 или 4 звезди.
Преди 2 години при появата на апартаментните комплекси над 90% от купувачите бяха българи. Впоследствие обаче цените скочиха много и сега българските клиенти са около 15-20%, обясни Магдалена Иванова. Основните продажби се реализират на чуждите пазари - най-вече на британския, откъдето идват и повечето наематели на подобни жилища.


Банско е хит сред зимните курорти

В момента на пазара още текат продажбите на апартаментните комплекси от зимните курорти, като най-търсени остават тези в Банско, отчитат брокерите. Цените в зимния курорт тръгват от 850-900 евро до 1500 евро на кв. м на зелено в зависимост от разположението, площта и обзавеждането на апартамента. Търсени сред зимните курорти са и Боровец и Пампорово. Сред летните, чиито продажби се очаква да започнат през април, са "Слънчев бряг", "Златни пясъци", "Елените", Равда, Свети Влас, където цените на луксозните апартаменти също достигат до 1500 евро/ кв. м. През последната година в тази категория се нареждат Созопол и Приморско, но цените там още са на нива около 600 евро/кв. м на зелено. Купувачите могат да плащат и разсрочено, като схемата е 10% от сумата при подписване на предварителен договор, 80% на месечни вноски или на даден етап от строителството и останалите 10% - при получаване на разрешение за ползване.


http://www.monitor.bg

2 Comments:

Anonymous Анонимен said...

И как така тези от "Адрес недвижими имоти" сметнаха заетост от 5-6 месеца?

1:37 пр.об.  
Blogger Borovets Menagment said...

здравейте
Ние сме фирма в Боровец която менажира собствени апартаменти и апартаменти под наем с договори в Самоковска област
Property Menagment
Ако имати някакви вапроси може да пишете на
е-mail:office@rentapartments.bg
www.rentapartments.bg

4:58 сл.об.  

Публикуване на коментар

<< Home