понеделник, март 14, 2005

Комплексните услуги са бъдещето на имотния пазар

14-03-2005

Практиката да се предлага комплексно обслужване на клиентите със сигурност има бъдеще на нашия пазар, смятат повечето експерти.

Две са причините за такова твърдение --от една страна, все повече стават хората с добри финансови възможности, независимо дали са българи или чужденци, които купуват или искат да купуват имоти у нас. От друга - нарастването на дела на луксозните имоти в сделките на българския пазар. А и чуждестранни агенции, особено от Великобритания и Германия вече правят първите си стъпки в учредяването на собствени филиали, а когато те дойдат ще наложат и друг подход към сделките, сравнен с този на родните играчи.

Известно е, че европейците много държат на две неща - гаранция, че срещу вложените от тях пари ще получат онзи имот, за който са се договорили, и ясни правила при определянето на цената и допълнителинте разходи около сделката. Това вече става задължително и за българите, които дават немалко пари за жилище или къща, в повечето случаи от кредит, който трябва да връщат. Както обикновено се казва - жилище не се купува толкова често, че да можем да си позволим небрежност при това.

От това следва, че малките посредници, работещи от кухнята на собствения си апартамент и разчитащи на една-две продажби месечно за собствената си издръжка, са на път да отидат в историята. Както и пазарлъците и варирането на процентите на посредниците, които се променят много често и то необяснимо.

Това, за което отдавна се говори сред брокери и агенции за недвижими имоти е на път да стане факт - на пазара започват да се появяват нови посредници при продажбата на имоти. При това нови не само в смисъла на новообразувани, но и като предлагащи услуги, непознати досега за масовия клиент, и като приели някои познати отдавна в Европа методи на продажба. А това е стъпка към съществена и качествена промяна при предлагането на услуги на пазара за недвижими имоти в страната.

Засега става дума само за продажба на имоти "на зелено". Новоучредена консултантска къща, която се появи съвсем скоро "Home for you" очевидно представлява интересите на различни инвеститори - български и чуждестранни, но те не бяха назовани поименно. Първата и поява пред обществеността и медиите бе преди дни. Онова, което веднага направи впечатление, бе декларираното от новата компания намерение да предложи пълно клиентско консултиране без доплащане на такси или комисионни. Причината е в това, че заплащането на техните услуги става за сметка на печалбата на инвеститора и строителя. Така поне казват от фирмата и твърдят, че няма да има оскъпяване на имотите поради това начисляване на заплащането при едната страна в сделката. Разбира се, това твърдение тепърва предстои да се провери, когато обявят и конкретните цени, на които ще предлагат имотите.

Безспорно преимущество от гледна точка на клиентите ще е и декларираното намерение обявените цени при сключване на договора между консултантската къща и клиентите да не бъдат променяни до предаването на имота след оформянето на всичик необходими за това документи. Сега практиката на повечето строители и агенции, които продават "на зелено" е да променят цените при най-малката промяна в някой от икономическите индикатори в страната за периода на строителство на сградата. В предлаганите безплатни услуги се включва и юридическа консултация, възможности за финансиране на покупката, решение за интериорен дизайн и дори опция за управление на имота.
Така че българският пазар май започва да се променя към по-добро за купувачите, остава да видим дали и тази промяна няма да бъде побългарена в някой от нейните важни и съществени елементи.

В-к "Монитор"