петък, февруари 25, 2005

Имотите по морето ще поскъпват с до 15% годишно

Жилища, земи и търговски площи остават най-търсени по брега

Инвеститорите се насочват към покупки на парцели на север


Средно със 7 до 15% годишно ще се повишават цените на недвижимите имоти през следващите няколко години, сочи доклад на варненската агенция за недвижими имоти "Форос", разпространен чрез агенция "Фокус".

Очакваме да се запази тенденцията към повишение на цените на жилищата и търговските площи, като през тази година те ще нараснат с около 10%, коментира управляващият директор на "Форос" Добромир Ганев. Като най-перспективни райони за покупка или строителство на апартаменти той посочи центровете на северното и южното Черноморие Варна и Бургас, както и курорти като "Слънчев бряг", "Св. Влас", "Златни пясъци" и селища като Галата, Крайморие, Бяла. При някои по-неатрактивни жилищни имоти, като например панелните апартаменти в крайните квартали на големите градове обаче може да се наблюдава и лек спад в цените, предупреди Ганев.

За покупка или строителство на къщи и вили пък се посочват като най-подходящи районите южно от Бургас, северно от Варна, както и селата в близост до морето с добра инженерна инфраструктура.

Според доклада най-сериозно увеличение се очаква в цените на парцелите по Северното Черноморие. Засега то изостава в това отношение от южните райони, където през 2004 г. бяха сключени близо 10 пъти повече сделки за продажба на земи.

През миналата година Южното Черноморие е било безспорен първенец по брой сделки със земеделска земя с цел смяна на предназначението и строителство. В общините Бургас, Созопол, Приморско, Несебър, Поморие са били сключени над 868 подобни сделки, при които са продадени 4 305 декара земя. За същия период по Северното Черноморие сключените сделки са едва 104 за продажбата на 267 декара земи при средна цена от 4200 лв. за декар.

Причината е, че Северът започна да се развива по-късно, но очаквам през следващите 1-2 години да навакса това изоставане, коментира Добромир Ганев. Като атрактивни райони за покупка на парцели за застрояване той посочи Камчия, северното Черноморие след "Златни пясъци", Галата, както и отделни селски райони в близост до плажната ивица. Прогнозата на "Форос" е, че цените на парцелите за строителство в тези селища ще се повишат с около 15% и ще са основен фактор за покачването на цените на имотите по морето през тази година.

По данни на агенцията в момента цените на парцелите в по-атрактивните райони около морския бряг вече достигат стойности от 40 - 50 евро/кв. м за земеделска земя и до 200 - 300 евро/кв. м за урегулирани парцели в строителни граници.

От агенцията съветват купувачите на парцели за строителство внимателно да проучват статута на земята, границите на регулация и предвидените параметри на застрояване, както и подземните и надземни комуникации, които могат да ограничат бъдещото строителство. Купувачите на имоти с цел отдаването им под наем пък предварително трябва да проучат какъв е пазарът на наеми в съответния район и потенциалът му за генериране на такъв доход.

30% ръст на сделките във Варна

С близо 30% се е увеличил броят на сключените сделки във Варна през миналата година, в Каварна ръстът е 75%, а в Балчик ­ 50%, сочат данните на "Форос". Основните фактори за това са както икономическата стабилизация на страната и ръстът с над 120% на ипотечните кредити, така и насочването на чужди инвеститори и купувачи към Черноморието и вътрешната миграция към градовете по морето. По изчисления на агенцията през последната година в недвижима собственост у нас са вложени около 10% от чуждите инвестиции в страната, което се равнява на около 200 млн. евро. Силно влияние на пазара на имоти оказва и превръщането на двата административни центъра ­ Варна и Бургас, в притегателно място за хора, търсещи работа от цяла Северна и Южна България, както и за завършили университетите в двата града студенти. Фактор при продажбите са и работещите в чужбина българи, които през 2004 г. са вложили в недвижима собственост около 850 млн. лева.

http://www.monitor.bg