понеделник, февруари 21, 2005

Милиони от обира на века, изпрани в недвижими имоти у нас?

Продължават коментарите за българската връзка на ирландски бизнесмени, обвинени, че перат пари от големия банков обир в Белфаст през декември 2004.



Не отхвърлям това твърдение, не го и отвърждавам, отговори министърът на вътрешните работи Георги Петканов, помолен за коментар на информацията, че сериозна част от парите, взети при т.нар. “обир на века” в Ирландия са “изпрани” в България. Министърът заяви пред Нова телевизия, че нашите служби не разполагат с такава информация, но допълни, че ако колегите в Ирландия разполагат с някакви данни, ще бъде направена проверка за истинноста на обвиненията. Според него не би трябвало да е възможно такава голяма сума пари да влезе в държавата без това да бъде забелязано. “Не е изключено, но ми се струва доста трудно”, добави той.
Ирландската полиция вече съобщи, че разполага с доказателства, че част от обира са били изпрани в България и Либия, последната в миналото беше източник на повечето оръжие на ИРА, информират световните медии. В тази връзка ирландски полицаи планират да посетят България.

Белфаст "на тръни"
Междувременно ирландската полиция обяви тревога заради повишена опасност от терористични актове, докато тече операцията по разбиване на мащабната схема за пране на пари на ИРА. Според източник от полицията, цитиран от вчерашния брой на Observer "става дума за холдингови компании, а в случая с България - за покупката на огромно количество недвижими имоти. Парите, които са там, не са десетки милиони, а стотици милиони". Вестник Sunday Times обяснява, че един от участниците в схемата държал фирма, която давала кредити за жилища с изключително високи лихви на хора, на които банките са отказали заем. Двама от директорите на компанията са пътували до България през януари ("източноевропейската страна е новата цел на ирландските предприемачи, които търсят евтини недвижими имоти"). Те били за пет дни в София, за да проучват потенциални инвестиции на фирмата. По думите им, те се срещнали с адвокати, банкери и строители, но не и с търговци на оръжие.

Какво каза главния секретар на МВР генерал-лейтенант Бойко Борисов
Той отрече пред Дарик радио да са правени сделки с оръжие между България и Ирландия. "Още по-малко трафик на оръжие в тази посока", категоричен бе Борисов. Генералът обясни, че "двамата ирландски бизнесмени са идвали в България преди 3-4 седмици, открили са си тук банкови сметки от по 50 евро, наели са си тук офиси и адвокати. Двамата са имали намерението да купуват тук недвижими имоти, защото след влизането на България в Европейския съюз се очаква цените им да поскъпнат".
Обирът и замесените

От 20 декември, когато беше извършен най-големият обир на века, за който беше обвинена ИРА, властите в Европа внимателно следят за подозрително големи транзакции на британски лири, особено на банкноти с дизайна на Нортърн банк. Около 2/3 от откраднатите пари са били прясно отпечатани купюри на банката. Проследяването на парите в България и Либия ще е по-трудно отколкото в някоя от страните членки на ЕС, където властите имат координиран контрол върху прането на пари.

Името на България беше замесено миналата седмица след разпита на финансиста Тед Кънингъм, в чийто дом бе намерена сумата от 2,3 млн. британски лири. Парите били скрити в контейнер за тор в задния двор на къщата му край селцето Фаран в Корк.
57-годишният Кънингам притежава десетина компании и се занимава главно с отпускане на заеми. Той бил поставен под наблюдение от службите за сигурност след като преди шест месеца се срещнал с български търговци на оръжие, посетили Ирландия.
Друг бизнесмен, свързан с аферата - Фил Флин, директор на Bank of Scotland за Ирландия и държавен съветник, вчера подаде оставка от поста си в банката, предаде ирландското издание The Irish Examiner.

Флин обосновал решението си с вдигналия се шум около името му и нежеланието му то да се свързва с колегите му от Bank of Scotland. Флин твърди, че преди шест месеца станал съдружник в Chesterton Finance (компанията на Тед Кънингам Chesterton Finance се е занимавала с инвестиции в недвижимо имущество в България), съобщи "Фокус". При разпитите Флин потвърдил, че придружавал Кънингам преди две седмици до България, където двамата се запознали с пазара на недвижима собственост. Бившият вицепрезидент на политическото крило на ИРА “Шин Фейн” в началото на 70-те години, след това синдикален водач, а сега един от най-влиятелните бизнесмени в Ирландия стана първата политическа жертва на скандала, отбеляза Ройтерс.

Припомняме, че на 21 декември 2004 г. от “Нортърн банк” в Белфаст бяха откраднати 26 млн. лири стерлинги. Този грабеж е един от най-големите в британската история и стана известен като обирът на века (засега).

21 февруари 2005
News.dir.bg