понеделник, февруари 21, 2005

Един път и половина нараснали заемите за имоти през 2004 г.

Ръст от 63 процента на отпуснатите от банките пари за кратко и средносрочни нужди

Банка ДСК държи над една трета от жилищните кредити и половината от потребителските

Средното увеличение за изтеклата година на раздадените жилищни кредити е 147%, почти един път и половина в сравнения с предходната 2003 г. Това сочи статистиката на централната банка. Най-големият кредитен портфейл държи Банк ДСК - 380.4 млн. лв. за годината. При общо раздадени заеми за жилища от малко над 1 млрд. лв. от цялата банкова система, това означава, че всеки трети лев отпуснат като заем е даден от "Банката на народа". Банка ДСК е отпуснала през 2003 г. 172.3 млн. лв., което прави ръст през 2004 г. от 121%.

На второ място по размер на отпуснатите ипотечни заеми е ОББ със 197.4 млн. лв., на трето - Булбанк, която от "склад за пари" бързо се превърна в един от най-големите играчи на този пазар. Банката, част от групата на Уникредит, е раздала 108 млн. лв. жилищни заеми през годината. В челната петорка следват Първа инвестиционна банка с 65 млн. лв. и Българска пощенска банка - с 56.5 млн. лв. Сред водещите кредитори на този пазар с най-голям ръст е Първа инвестиционна банка, която отбелязва скок от 470%. Почти трикратно са се вдигнали за годината и заемите, отпуснати от Булбанк.
Рекордни ръстове отбелязват някои банки като ДЗИ Банк - 2842%, Юнионбанк - 1250%, Хебросбанк - 1111%. Тези странни скокове обаче се дължат на сравнително ниските нива на този вид кредити през 2003 г. за трите банки - съответно 800 хил. лв., 200 хил. и 600 хил. лв.

Четири банки явно се изтеглят от този пазар и се ориентират към други пазарни ниши. С отрицателен ръст на жилищното кредитиране са Корпоративна банка - -51%, ЧПБ Тексим - -6%, БНП Париба - -4% и клонът на Националната банка на Гърция - -100%, която прекрати дейността си в България и прехвърли всичките си сметки и активи в ОББ, която е нейна собственост.

При потребителските заеми отново лидер е Банка ДСК с общ обем към края на 2004 г. от 1.3 млрд. лв. Впечатляваща цифра представлява увеличението от 57% спрямо предходната година. Банка ДСК е раздала през миналата година почти половината от общата маса на потребителските кредити в страната. На второ място е ОББ с по-малко от една трета от нивото на Банка ДСК - около 400 млн. лв., Ейч Ви Би Банк Биохим - с 250 млн. лв. , СЖ Експресбанк - с около 220 млн. лв. и ПИБ - със 103 млн. раздадани заеми за покриване на краткосрочни нужди.

Средният ръст на нарастване на потребителските заеми за цялата банкова система е 63%, като анализът на статистиката показва, че най-активно се е намесила на този пазар ПИБ, която почти е удвоила тези заеми.

От тази пазарна ниша явно се оттеглят 5 банки, които реализират отрицателни ръстове за годината. Това са Алфа банк - -3%, БНП Париба - -8%, ЧРБ Тексим - -8%, Демир банк - -23% и НБГ, за която вече споменахме, че се изтегли от страната.
По данни на БНБ само един процент от раздадените от 34-те банки у нас заеми - ипотечни и потребителски са нередовни. Това обяснява "втурването" на банките към кредитиране на гражданите - нискорискови земи при най-висока доходоност за финансовите институции.

Заемите за граждани в края на 2004 г. заемат малко под 30% от банковия кредитен портфейл. Само потребителските кредити са вече над 20% от всички раздадени заеми.
Има два фактора, които представляват потенциална опасност за банките - гражданите, които все още нямат опита добре да управляват финансите си и на всяка цена се стремят да живеят по европейски - на кредит, другата е вероятният спад в цените на имотите.

Затова централната банка взе неколкократни мерки през годината за ограничаване на бума в кредитирането. Те не доведоха до почти никакъв резултат и през последните месеци на 2004 г. и първия на тази година месечният ръст на заемите се задържа устойчиво в подстъпите на 50% на годишна база.
БНБ открито заплаши, че може да прибегне до избирателни рестрикции и да удари търговски банки, които с агресивното си кредитиране нарушават показателите за стабилност.

Централната банка обяви, че целта е през 2005 г. заемите да нараснат с не повече от 25-30% на годишна база и според банкери най-вероятно ще приложи всичките си възможности и инструменти, за да я постигне.

За клиентите на банките най-голямо отражение ще има върху цената, на която ще получат кредита. Тенденцията е към плавно падане на лихвените проценти по заемите, като най-осезаемо е това при тези за покупка на жилище. Колкото по-рестриктивни мерки се възприемат, толкова по-малко ще са възможностите на банките да предлагат все по-ниски лихви.



http://www.monitor.bg