сряда, януари 26, 2005

Бум в търсенето на евтини жилища

Брокерите отчитат небивала активност на пазара на апартаменти през януари

Купувачи плащат до 40 000 евро за панелка в кварталите


Небивала активност на жилищния пазар отчитат столичните агенции за недвижими имоти през януари.

Брокерите са залети с оферти за покупка на панелни жилища в крайните столични квартали като "Младост" и "Люлин", но предлагане почти няма.
От началото на януари търсенето на подобни жилища е нараснало почти двойно спрямо активния сезон, който е до средата на декември, отчитат от "Адрес недвижими имоти". Противно на прогнозите, че търсенето ще се пренасочи към новото строителство, в момента има небивал интерес именно към апартаментите в панелни блокове.

Купувачите се насочват към жилища с площ между 40 и 60 кв. м, като са склонни да платят за тях цена между 25 и 40 000 евро. Повечето не се интересуват от цената на кв. м, а идват с определена сума, която са готови да дадат, и искат да им търсим панелно жилище до този лимит в някой от кварталите, обясниха брокерите. В същото време офертите за продажби в двата жилищни района са силно намалели. Ако обикновено регистрираме по 1-2 оферти за продажба на ден, в момента толкова са на седмица. Не очакваме обаче сериозен ръст на цените, тъй като купувачите разполагат с ограничен ресурс и трудно ще платят много над него, обясниха от агенцията.

Според брокерите подобно развитие на пазара не е много логично, тъй като средната цена на панелните жилища в "Люлин" в момента е около 430 евро за кв. м, а в същото време в квартали като "Овча купел" ново строителство се предлага за около 450 евро на кв. м. Едно от обясненията е, че хората не искат да чакат завършването на апартамента, а искат да се нанесат веднага, смятат от "Адрес недвижими имоти".

Активно търсене на евтини жилища отчитат и от столичната агенция "Феникс". Масово се купува всичко на цена до 30 000 евро. За тази сума обаче не можеш да си позволиш друго освен гарсониера или двустайно панелно жилище, тъй като цените на подобен тухлен апартамент в по-добрите квартали са около 50 000 евро, обясни Петър Бахнев, брокер в агенцията. По негови наблюдения много от купувачите в ниския ценови клас плащат с готови пари, а не с банкови кредити. Това означава две неща - част от средствата са от спестявания, които се влагат в имоти, а другата част са доходи от сивата икономика, посочи Бахнев.

Според брокерите немалък принос за активното търсене на жилища има и нагласата, че за момента имотите остават една от най-стабилните възможности за инвестиция. Немалка роля играе и психологическият фактор. Бумът на цените през последните две години създаде нагласа у купувачите да инвестират наличните си пари максимално бързо, за да изпреварят евентуалното ново поскъпване на имотите.

Според Наско Атанасов от "Виктория Инвест" активното търсене през януари е отзвук от силния пазар на жилищни имоти в края на есента. От агенцията обаче отчитат активност предимно към новото строителство в квартали като "Люлин" и "Надежда", тъй като цените на апартаментите в панелни и в монолитни блокове там са почти равни. По данни на "Виктория Инвест" цените на новото строителство в тези райони се движат между 400 и 420 евро на кв. м, в зависимост от етажа, големината и собствеността на апартамента.

Активно търсене през месеца се отчита и при тухлените апартаменти в южните квартали, като "Стрелбище" и "Иван Вазов", но там интересът е традиционно голям.


http://www.monitor.bg