събота, януари 22, 2005

Жилищата поскъпнаха с 47 процента за година

633 лв. е струвал кв. метър от апартамент през декември

НСИ отчете двоен ръст на цените в Стара Загора



Средно с 47,5% са поскъпнали апартаментите в страната през 2004 година, сочат данните на националната статистика.
По нейна информация през последните 12 месеца пазарната стойност на квадратен метър жилищна площ се е покачила от 366 на 540 лв. През декември тя е била 633 лева.
От статистиката се позоваха на данни от реално сключени сделки, подадени от агенции за недвижими имоти в 28-те областни града в страната.
Според статистиците цените на жилищата в Стара Загора са се вдигнали със 100,3%. Следват я Перник с 82% ръст, Бургас - със 74%, Пловдив - с 66%, Варна - с 64%. В София поскъпването на апартаментите е 25,5%.
Посочените от НСИ цени са реални и почти напълно се припокриват с тези на Национално сдружение "Недвижими имоти", заяви неговият председател Орлин Владиков. Според него нереални са данните единствено за Стара Загора, които отчитат двоен ръст в пазарната стойност на жилищата.
Агенции, които "Монитор" потърси за коментар, обаче заявиха, че посочените цени и проценти на поскъпване сериозно се разминават с техните бази данни.
Ние отчитаме по-високи цени на имотите и по-слабо поскъпване спрямо отчетените от статистиката, коментираха от агенция "Адрес недвижими имоти". По техни данни средната цена на кв. м в Бургас например през 2004 г. е била 420 евро, а покачването спрямо година назад - 46%. Поскъпване от 100%, каквото се отчита в Стара Загора, няма никъде в страната, заяви управляващият директор на агенцията Христо Илиев.
Информацията на НСИ е верен сбор от неверни данни, посочи управителят на "Би енд Ейч имоти" Христо Бойков. Според него големият процент на поскъпване в някои градове вероятно се дължи на грешка.

http://www.monitor.bg