понеделник, януари 17, 2005

Селища за баровци заменят кооперациите

Плащат по 1700 евро на кв.м за апартамент до плажа


Селища за заможни българи и чужденци са последният хит сред строителните предприемачи.
Жилища в подобни комплекси от затворен тип се харчат като топъл хляб. Апартаментите се разпродават на зелено, още преди да е направена първата копка. Цените са доста различни и зависят най-вече от близостта до морето.
По Южното Черноморие имотите на първа линия до плажа струват от 1300 до 1700 евро за квадратен метър. Ако клиентите не държат на морска панорама, ще платят двойно по-евтино. От 500 до 800 евро струва квадратният метър на жилищата, които са разположени на втора, трета и четвърта линия. Най-скъпи продължават да бъдат имотите в Слънчев бряг и Елените. Цените на жилищата на първа линия стигнаха в края на миналия сезон до 2000 евро за квадратен метър.
Суперлуксозни жилищни сгради никнат като гъби и в курортите около морската ни столица. В Златни пясъци и "Свети Константин и Елена" вече са положени основите на няколкото модерни комплекса. Въпреки цените от 1000 евро нагоре за кв. м вече има продадени жилища. Собствениците на луксапартаментите ще имат на разположение фитнес зали, фризьорски салони, супермаркети, охрана, паркинг, басейни и още много екстри. Най-вероятно с такива жилища ще се обзаведат повечето от светските лица на България, предполагат строителните предприемачи. Така те ще могат да подражават на звездите от световния шоубизнес, които предпочитат при почивките си да не ползват услугите на хотел, а да имат собствени жилища в курортите. В центъра на Варна предприемачите залагат и строят модерни бизнес сгради, в които обаче също има жилища. Цените на апартаментите и офисите в тези сгради понякога достига до 1300-1500 евро за квадрат.
Строителни предприемачи твърдят, че лятото на 2005 ще бъде пикът. До 20% увеличение на цените по морето очакват и агенциите за недвижими имоти заради растящия интерес на чужденци. В момента купувачите най-често са англичани, ирландци и руснаци. Заможни българи също масово влагат пари в крайморските апартаменти с надеждата, че след влизането ни в ЕС през 2007 г. ще върнат инвестицията си двойно.
В полите на Витоша също се строи. В новия комплекс "Вили Слънце", разположен между Драгалевци и Симеоново, ще има осем еднофамилни къщи. Всяка от тях е с просторен хол, кухня, столова, три спални с бани, гараж за две коли. В сутерена може да се направят сауна и фитнес. Всяка от къщите е със самостоятелен двор. Цените варират от 147 до 194 хил. евро.
И в Лозенец ще има комплекс за богати. Той ще е между "Хладилника" и околовръстно шосе и ще се казва "Сезони". Предвидени са 14 еднофамилни къщи, всяка от тях с площ между 140 и 190 кв. м и дворове по 300-400 квадрата. Те ще струват между 100 и 200 хил. евро.
Нови луксозни комплекси никнат и в други краища на страната. Истински Бевърли Хилс ще има скоро в западната част на Пазарджик. Той ще е в местността Писковец, известна с чистия си въздух.
Край Русе пък ще бъде изградено селище в традиционен български стил. Комплексът "Света Ана" ще е в местността Пундев баир с гледка към езерото Липник. Къщите ще са от 100 до над 300 кв. м. Прогнозната цена е 390 евро/кв.м.


http://www.standartnews.com