петък, януари 14, 2005

Инвеститори, бъдете предпазливи

В последните две години интересът към строителството у нас непрекъснато се увеличава. Цените на апартаменти, къщи, офиси и промишлени помещения непрекъснато растат. И то с темпове, които чувствително изпреварват поскъпването на труда, материалите и услугите в бранша. Така се отвори една значителна ножица между себестойност на крайния продукт /квадратен метър застроена площ/ и неговата пазарна цена.

В някои региони на страната и при отделни проекти за жилищни сгради тази разлика достигна 400-600 евро на квадратен метър. Естествено, това е печалба която в условията на пазарна икономика води прилив на хора, средства и фирми, които смятат че ще изкарат много пари, ако влязат в играта. И както обикновено става сред тези хора, фирми и компании има немалко случайни играчи, взаимоотношенията с които крият сериозен риск за инвеститори на строителни обекти. Тук не става въпрос за съзнателните измамници, които също щъкат в бранша и чиято основна цел от години е една и съща -–да вземат парите на наивниците “ на зелено” и след това да зарежат обекта, ако са го започнали или въобще да не го почват. Става дума за тези, които влизат в бранша с добри първоначални намерения, привлечени от мириса на пари и които след известно време откриват, че истината не е такава, каквато присъства в техните сметки. Те потъват, разбира се, но заедно с тях потъват и хората, които са им се доверили. Затова повече предпазливост днес и утре никак не са излишни.

Защо именно през последният месец станаха няколко трудови злополуки в строителството, които развълнуваха както никога досега обществото? Защото случайните хора станаха повече, отколкото процесът може да понесе. Каквито и да са изводите на комисията разследваща рухването на плочата на сградата на бул.”България” в София, причината е ясна на професионалистите – субективни грешки, допускани в името на бързата печалба от страна на всички хора, ангажирани в сторежа. От проектантите до последния общ работник. Собственикът – инвеститор бърза, за да спечели максимално от вложените пари. Това е негово право, защото той дава средствата, с които се изгражда сградата. Защо обаче бърза строителя и какви са му аргументите, за да претупа някои иначе задължителни свои действия е неясно. Значи той не знае какво може да стане, ако бетонът не стегне достатъчно. Или знае, но не иска да изпълни технологичния срок, защото е обещал на инвеститора да влезе в невъзможните графици за завършване. И се моли да няма злополука. Да, ама веднъж стомна за вода, два пъти, но на третия трагедията е налице. И това не е изолиран случай – като по чудо злополуките не са се увеличили драстично досега, но утре и това може да стане. Компромисите с професионализма са сериозен пропуск и проблем за строителството, създаван обикновено от стремежа да се спечели бързо и много.

Нека видим обаче кой губи от подобно развитие на нещата. На практика – губят всички. Инвеститорът не само няма да си възвърне парите в набелязания срок, но има възможност и никога да не успее да завърши съответната сграда. Или неговите кредитори няма да го чакат, или самият той няма да има средства, за да продължи работата. Фирмите, правили компромиси с работата си също губят – някои лиценза си, други името си, а всички – пари. Губят и работниците – някои са с травми и мъртви, други остават без работа. Спорно е коя загуба е по-голяма.

Затова един съвет – ако ще влагате пари в ново строителство днес, след месец или година, бъдете внимателни. Проверете на кого възлагате надеждите си за професионално изпълнение на сградата или жилището, което купувате. И понеже повечето от договорите за този вид имоти се сключват на зелено – непременно вижте има ли зад гърба на фирмата-строител минало, свързано с бранша. Поискайте данни за това какви са наетите работници и технически лица, кой ще извършва строителния надзор и дали той не е свързан с фирмата на строителя. Вижте и цената – ако ви искат под средната пазарна стойност за района, в който ще бъде разположен имота, значи нещо не е наред – или ще строят с некачествени, но евтини материали, или просто събират купувачи защото нямат пари да стартират. Поискайте гаранция за качеството на крайния продукт – нашите строители са научени от държавата преди години да не дават гаранции за сградата, която строят. А е световна практика десет или петнадесет години сградата да има гаранция и при констатиране на некачествено строителство проблемите да бъдат оправяни от фирмата-строител без допълнително заплащане. Но нали държавата преди 1990 година продаваше жилищата без гаранция, сега това правят и повечето строители. Въобще търсете правата си – иначе шансът да бъдете измамени никак не са малки. Научете се да цените парите, които давате на строителите – това са наистина много пари. Или изчакайте 2007 година – тогава на нашия пазар ще влязат европейски строителни компании. Макар че отсега е трудно да се каже кой кого ще промени – нашите строители европейските или обратно.



http://imoti.net/