четвъртък, януари 13, 2005

До 400 лева за декар лозе в Пловдивско

Между 350 и 400 лв. за декар се движат цените на декар лозови масиви в южните части на Пловдивска област, сочат данните на Системата за агропазарна информация (САПИ) за пазара на земя през 2004 г. На подобни нива се сключват сделките в по-известните винарски райони като Стамболийски, Кричим, Родопите и Перущица.

В Хасковския регион също се наблюдава засилено търсене на земи за създаване на нови лозя в районите на Стамболово и Любимец, известни с едни от най-добрите вина в страната. В тях цените на земеделските масиви, подходящи за подобна цел, се движат между 200 и 400 лв. за декар.

В полетата между Стара планина и Родопите търсенето на земеделски земи е основно за разработване на овощни градини, лозя и етерично-маслени култури. Част от купувачите се насочват и към терени край големи инфраструктурни обекти и в близост до населените места заради развитата промишленост в региона и добрите комуникации.

Като цяло обаче цената на земята за селскостопански нужди е намаляла с 33%, като през миналата година се е търгувала на средна цена от 224 лв. за декар. Броят на сключените сделки е над 47 000, което е със 73% повече спрямо 2003 г.

В Пловдивска област като цяло се наблюдава активизиране на пазара на земя, като през годината са продадени малко над 17 000 декара. Средната цена на сделките е 290 лв. за декар.

Най-много сделки са сключени в община Марица на средна цена от 363 лв. за декар. Търсенето в района е за земи над 50 декара, докато предлагането е на 4-5 пъти по-малки масиви, което допълнително сваля цените по сделките. В района на общините Марица, Първомай и Раковски нивите се продават на цени между 100 и 300 лв. за декар, докато офертите за продажби на лозя и овощни градини са на далеч по-високи цени. Собствениците на лозови масиви искат за тях поне 500 лв. за декар, а за добре поддържани овощни градини предложенията за продажба стигат и до 2500 лв. за декар.

Между 200 и 400 лв. за декар стигат цените на терените в района на Карлово и Сопот, подходящи за отглеждане на рози и лавандула. В района на Казанлък цените на земята все още остават ниски - 116 лв. за декар. Търсенето в този район е на големи парцели - над 15 декара - основно за създаване на черешови градини и разсаждане на маслодайна роза. Според експертите това ще доведе до по-сериозна активност на пазара през следващите години и повишаване на цените. Като цяло в старозагорска област през тази година се забелязва значително раздвижване на пазара, като са продадени 10106 декара земя при средна цена от 125 лв. за декар. През последните месеци се забелязва повишен интерес към имоти в близост до новоизграждащите се части на магистралите "Тракия" и "Марица". Предлагането на земи обаче е слабо, тъй като на територията на региона има добре работещи производствени структури, а рентните плащания задоволяват собствениците на земи.

Сделки за 1000 до 3000 лв. за декар са реализирани в района на Димитровград за земи, граничещи с първокласните пътища. Раздвижване има и при продажбите на парцели за земеделие или създаване на овощни градини, като при тях сделките се реализират на цени между 80 и 250 лв. за декар. Най-често се купуват имоти до 10 декара в III - IV категория.

Като цяло в Хасковския регион са продадени 5,2 пъти повече земи спрямо 2003 г. на средна цена от 235 лв. за декар. Върху цената на парцелите влияят основно местонахождението им и възможността за поливно земеделие, не толкова категорията.

В района на Родопите пазарът на земя е символичен заради планинския терен, липсата на подходящи терени за земеделие, както и голямата миграция на населението.

В Смолянска област през годината са продадени едва 490 декара земя, което е съпоставимо със ситуацията година назад. Средната пазарна цена е 273 лв. за декар. Около 1/4 от сделките са сключени в община Девин, заради изграждането на язовир "Цанков камък". Цените на имотите там са доста високи - от 960 до 1560 лв. за декар, като продадените земи ще останат в чашата на язовира.

Висока цена на земята държи Кърджалийският район, където сделките се сключват средно на 320 лв. за декар. Търсенето е съсредоточено основно край големите инфраструктурни обекти, пътната мрежа и районите на КПП-та. Пазарът в района обаче остава сравнително слаб поради няколко причини - планинският релеф на областта и малкото земеделски земи, както и многото наследници на един имот, част от които са извън страната. Най-много сделки са сключени в общините Ардино и Кърджали, като преобладават продажбите на V до VIII категория парцели. Най-високи цени са отчетени в общините Момчиловград и Кирково.

В Пазарджишка област пазарът на земеделски земи остава слаб за втора поредна година. Продадени са 4328 декара на средна цена от 132 лв. за декар. Проблем е раздробеността на парцелите и големият брой собственици, което забавя финализирането на сделките.

В община Пазарджик един собственик притежава средно по 5 декара земя, което пречи за окрупняването на масивите. Средната продажна цена на декар там е 112 лв. Друга пречка за раздвижване на пазара е, че много собственици очакват покачване на цените през следващите години. В общините Пещера, Батак и Ракитово има активно търсене на парцели във високопланинските зони, особено около язовирите Батак и Доспат.


В-к „Монитор” 13.1.2005 г.