четвъртък, януари 13, 2005

85 на сто от новите сгради предлагат жилищна площ

Новите сгради, които в момента се строят в Студентския град, са високи - 7-8 етажа, и в повечето случаи съвместяват жилищна и търговска площ, коментира управителят на Дом от зора Людмил Стефанов. Ниските нива на сградите се предвиждат за бизнесплощи - магазини и офиси, коментира Стефанов. Съотношението между бизнес- и жилищни площи е 15 срещу 85% при новостроящите се сгради. От Адрес недвижими имоти уточниха, че новите площи, които в момента се реализират на пазара, са върху парцели, закупени през 2003 г.
През изминалата година не са реализирани сделки с парцели. Единственото предлагане на парцели за строителство на пазара е по Симеоновско шосе и "Г. М. Димитров", които обаче не се намират в границите на същинския квартал, коментираха специалистите. Брокерите твърдят, че върху свободните парцели, които ще излязат през пролетта на пазара, височината на строителството ще бъде ограничена до 4 етажа. Според специалистите ограничаването на височината ще определи и типа строителство, което ще е повече жилищно. Профилът на купувача в студентското градче е напълно различен от този на клиентите в останалите софийски квартали, коментира Людмил Стефанов от агенция Дом от зора. Те имат афинитет към артистично оформеното вътрешно пространство и инвеститорите се стремят да предложат на пазара сгради с много разчупени проектантски решения. Хората, които купуват своето жилище в този квартал, предпочитат светли жилища, веранди, откритите пространства и винаги искат да са на високо, коментираха експертите. За разлика от клиентите, които купуват имот в другите квартали на София и които се насочват основно към по-ниските етажи на сградата.

Все повече се засилва делът на родителите, които купуват жилища на децата си, идващи да учат в София. Апартаментите се купуват основно с кредити, коментираха брокерите.

Средната цена в квартала е 550 EUR за кв. м за жилищните площи. Магазините може да бъдат и два пъти по-скъпи. Най-търсени са 2-стайните и 3-стайните апартаменти, но в последните се наблюдава интерес и към по-големите жилища. Най-лесно се продават търговски обекти с квадратура до 50 кв. м, уточни Людмил Стефанов. И в тях естествено намират своето място учебни центрове, ксерокси и радиа, защото потребителите и работещите в този тип обекти се намират на едно място. От Адрес коментираха, че цената на самостоятелните търговски обекти в Студентски град е около 1500 EUR за кв. м. Бизнесплощите, които се предлагат в обекти, в които има и жилищна част, са по-евтини. При тях цените тръгват от 800 EUR за кв. м. По данни на Адрес най-предпочитани са магазините с площ от 50 до 80 кв. м. Наемите на помещенията, които ще се ползват за бизнес в района, е 10 EUR/кв. м. Търсят се най-вече помещения за заведения и хранителни магазини. Според Людмил Стефанов тенденцията да се строят повече жилищни площи в Студентския град ще се запази, защото такова е и търсенето в този район.

От агенциите за недвижими имоти коментираха, че инвеститорите на жилищни сгради в Студентския град са далеч по-ориентирани по отношение на търсената от клиентите квадратура в сравнение с преди 3 години. На пазара се предлагат основно 2-стайни и 3-стайни жилища.


В-к "Пари"