сряда, януари 12, 2005

Правят общ индекс за цените на имотите в Източна Европа

Международният показател ще стартира до април

CEREMI ще следи пазара в 14 държави от региона. България е сред първите страни, които той ще обхване



Нов индекс за цените на недвижимите имоти в държавите от Централна и Източна Европа подготвя Мрежата на асоциациите на агенциите за имоти в региона CEREAN, съобщи една от най-големите московски агенции за недвижими имоти "Миэль недвижимость".
Създаването на индекса е било решено на заседание на ръководството на CEREAN, проведено в София между 12 и 14 декември миналата година. На него са присъствали представители от България, Полша, Чехия, Латвия и Русия.
Новината потвърди и председателят на Национално сдружение "Недвижими имоти" (НСНИ) Орлин Владиков. Той обясни, че в момента се разработва методиката за изчисление на индекса, по която сдруженията на агенциите за имоти от всяка държава ще подават информация за пазара. Очаква се той да стартира до април.
Инициативата за създаването му е на българското сдружение "Недвижими имоти", което първо въведе и националният пазарен индекс за цените на имотите REMI, припомни Владиков. Пазарният показател ще включва информация за продажните и наемни цени на недвижимите имоти - жилища, бизнес площи, земя, в 14 европейски страни. Информацията ще се подава на базата на реално сключени сделки. Първоначално той ще обхване 7-8 страни, сред които и България, а по-късно към тях ще се присъединят и останалите.
Индексът вероятно ще се казва CEREMI (Central Europe Real Estate Market). Целта е той да дава информация за пазара и цените на имотите в съответните страни на потребители и инвеститори, които смятат за развиват бизнес в тях.
Все още се обсъжда дали той да се актуализира всеки месец или веднъж на три месеца, както се процедира в момента с българския индекс REMI. По-вероятно обаче ще се заложи на втория вариант заради сложната и скъпа процедура по събиране и обработка на информацията.
Международният показател ще включва данни както за продажните цени, така и за наемите на различните видове имоти по държави. Информацията ще се предоставя от сдруженията на агенциите за имоти в страните участнички. От българска страна информация за него ще подава Национално сдружение "Недвижими имоти". От създаването си досега българският индекс за недвижими имоти REMI често е търпял критики за липсата на изчерпателност и прекалената му обобщеност. Затова обмисляме възможността да разработим по-детайлна версия, която ще включва анализи и коментари за отделните сегменти от него, както и прогнози поне два пъти годишно, посочи Орлин Владиков. Тази информация обаче ще е платена, тъй като набавянето и поддръжката й са изключително скъпи, добави той.
REMI стартира през септември 2002 г. като втори национален икономически индекс след борсовия SOFIX. Публикува се от организацията на агенциите за недвижими имоти НСНИ на базата на информация подавана от 157 организации - членки, които държат 80% от пазара. Той включва данни от реални сделки в три сегмента - жилища, бизнес площи, земи. Първоначално индексът се актуализираше всеки месец, но от пролетта на миналата година стойността му започна да се преизчислява веднъж на 3 месеца. Впоследствие REMI бе разширен, като обхвана и пазара на наеми.

http://www.monitor.bg/article?sid=&aid=25901&eid=239