неделя, януари 02, 2005

БНБ: Около 99% от потребителските и ипотечните кредити са редовни

Около 99% от най-агресивно раздаваните от банките кредити - ипотечни и потребителски, са редовни. Това показва официалната статистика на Българската народна банка (БНБ) към края на ноември 2004 г. За сравнение средно за системата процентът на редовност по същото време е 93.25%, сочат данните на Централния кредитен регистър. Тази статистика дава обяснение защо заемите за гражданите са най-предпочитани сега от банките. Освен по-ниския риск тези кредити са и най-доходоносни за финансовите институции. Заемите за граждани в края на ноември представляват 27% от банковия кредитен портфейл, или 3.6 млрд. лв.
Потребителските кредити достигат 2.6 млрд. лв., което е 20% от всички раздадени заеми. От тази сума 98.9%, или 2.56 млрд. лв., са редовните. Просрочените са едва 26.6 млн. лв., сочат данните на централната банка. От началото на 2004 г. до края на ноември са одобрени нови потребителски заеми за около 900 млн. лв., което прави ръст при тях от 52%. Средното повишение на кредитите за системата е около 47 на сто. Тези заеми се отпускат най-вече в левове, като едва 2 лв. на всеки одобрени 100 лв. са били във валута. Около 98% от тях са теглени за срок над една година, като 66% са взети за период между една и пет години. Около една трета от всички потребителски заеми ще се връщат след повече от пет години.
Жилищните кредити изживяха истински бум през 2004 г., като за единадесетте месеца на годината те се повишиха с рекордните 120%. В края на ноември те бяха общо около 900 млн. лв., при 408 млн. лв. в края на 2003 г. Интересът към тези заеми е обясним, като се има предвид огромното търсене на недвижими имоти, като често сделките с тях се извършват на кредит. Въпреки огромния ръст на този вид заеми на този етап качеството им е високо - 99.5% от тях са редовни. Просрочията са едва 4.1 млн. лв. Напълно обяснимо е - 95 на сто от ипотечните кредити са теглени за срок над пет години, а едва 4% ще се връщат между една и пет години. Въпреки че сделките с имоти обикновено се сключват в евро, 77% от заемите са в лева. В единната валута са деноминирани 21% от ипотечните кредити.
Въпреки изключително високата редовност на заемите за граждани сега във времето ситуацията може да се промени, предупреждават финансисти. От една страна, населението все още няма навика добре да управлява финансите си и няма да е изненада, ако просрочените заеми се повишат. При спад в цените на имотите също могат да се очакват неблагоприятни тенденции и при ипотечните кредити. Високата доходност ( при тях лихвата е средно около 10%) обаче ги прави атрактивни за банките и със сигурност ще останат сред главните им приоритети и през 2005 г.

http://www.dnevnik.bg/